Saksassa suhtautuminen puolalaisiin on nyt lämpimämpää kuin koskaan aiemmin. Puolalaiset ovat tervetulleita maahan kuin ”vapauttajat”, koska Saksassa tarvitaan lisää työvoimaa.
Vielä muutama vuosi sitten saksalaiset ilmoitustaulut varoittivat Puolasta tulevista varkaista ja huijareista. Kun Kölnissä eräs roskalehti äskettäin kirjoitti puolalaisista varkaina, muu saksalainen lehdistö tuohtui.
Puolassa on tällä hetkellä yli kaksi miljoonaa työtöntä ja siksi saksalaiset viljelijät odottavat jo malttamattomina idästä apua sadon korjaamiseen. Lopultakin saksalaiset viljelijät voivat työllistää naapurimaan työntekijöitä ilman byrokraattisia järjestelyjä. Pula puolalaisista sadonkorjaajista jätti monena vuonna marjat ja vihannekset mätänemään Saksan kasvitarhoihin.
Puolalaisten saksan taito on yleisesti melko heikko, ja tämä rajoittaa siirtymistä Saksaan töihin.
Paitsi maataloudessa, puolalaisia työntekijöitä tarvitaan myös monilla muilla aloilla kuten rakennuksilla, käsityöammateissa, sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Myös itävaltalaiset ja sveitsiläiset sairaalat odottavat puolalaisia hoitamaan vanhuksia ja sairaita.
Puolasta länteen töihin,
idästä töihin Puolaan
Saksan ja Itävallan työmarkkinoiden avautumista viime vuonna odoteltaessa ennusteltiin, että jopa miljoona puolalaista saattaa etsiä työtä Länsi-Euroopasta. Muisteltiin puolalaisten ryntäystä vuonna 2004 Iso-Britanniaan ja Irlantiin Puolan liityttyä Euroopan unioniin.
Puolan sosiaali- ja työministeri Jolanta Fedak arvioi, että suurta ryntäystä Saksan ja Itävallan työmarkkinoille ei tule. Viranomaisten mukaan lähimpinä kolmena vuotena Saksasta saattaa löytyä töitä 100 000–400 000 puolalaiselle.
Puolassa on kuitenkin jo alettu varautua työvoimapulan varalle. Niinpä sinne on jo muutaman vuoden ajan houkuteltu töihin itänaapureita, joista osa työskentelee Puolassa laittomasti. Idästä tulevien työllistämistä onkin pyritty helpottamaan ja maassa työskentelee nyt 180 000 ukrainalaista, 5 000 valkovenäläistä, 3 000 moldovalaista ja 600 venäläistä.
Kahden vuoden kuluttua Saksassa voi laillisesti työskennellä puolalaisia asiantuntijoita, informaatikkoja ja insinöörejä. Saksalaiset alkoivat jo etukäteen houkutella näitä maahan, mutta heikolla menestyksellä.
Saksaan saapuu työtä etsimään pääasiassa opiskelijoita ja rakennusalan sekä maatalouden työntekijöitä. Puolalaisten huono saksankielen taito hidastaa heidän työllistymistään.
Siirtolaisuus ei
ratkaise työttömyyttä
Noin 13 prosenttia puolalaisista on työttöminä. Määrä on vuosikausia pysynyt lähes samana.
Työttömät asuvat pääasiassa maalla ja pienissä kaupungeissa. Muuttoliike ei suuresti vaikuta heidän asemaansa.
Nämä työttömät ajelehtivat Puolan ja muiden maiden syrjäseutujen työmarkkinoiden välillä. Osa heistä on löytänyt lyhytaikaisesti työtä Englannista ja Irlannista. Lähiaikoina osa voi saada töitä myös Saksasta, erityisesti Berliinistä. Berliini ei kuitenkaan ole yhtä houkutteleva paikka kuin Lontoo, johon puolalaiset ovat ihastuneet.
Puolan pääministerin Donald Tuskin pääneuvonantaja, ministeri Michal Boni on vakuuttunut siitä, että suurempaa siirtolaisuutta Puolasta Saksaan ei tapahdu, elleivät puolalaiset opi paremmin puhumaan saksaa.
Muutenkaan siirtolaisuus ei ole Puolassa työttömyyden kestävä ratkaisu, vaikka maassa on näin kuviteltu 1800-luvulta lähtien.