Palkansaajien keskusjärjestöistä suurin eli SAK pitää oman suurkatselmuksensa eli edustajakokouksen kesäkuun alussa Tampereella. Liittojen liitto vetää yhteen mennyttä ja asettaa tavoitteita kerran viidessä vuodessa. Keskiviikkona SAK julkisti luonnoksen seuraavien vuosien tavoiteohjelmaksi. Ohjelma hyväksyttäneen ilman suurempia nurinoita Tampereen kokouksessa.
Työmarkkinat ja myös niillä toimivien järjestöjen elämä on kokenut melkoisen muutoksen viimeisen viiden vuoden aikana. Kun SAK edellisen kerran kokoontui edustajakokoukseensa elettiin vielä tupojen aikaa. Itsestään selvää niiden jatkuminen ei toki tuolloinkaan enää ollut, mutta harva pystyi ennustamaan, että edustajakokouskauden päättyessä tupot on haudattu. SAK tosin haluaa pitää tupot yhä työkalupakissaan.
Samaan aikaan tupojen loppumisen kanssa sijoittuu myös voimakas murros työmarkkinoilla. Monet työpaikat ja jotkut ammatitkin ovat hävinneet; uusiakin on toki tullut tilalle. Erilaisista pätkätöistä on tullut entistä olennaisempi osa työelämää. Samaan aikaan on käyty myös kiivasta keskustelua työurista ja keinoista pidentää niitä. Huoli ihmisten jaksamisesta on aiempaa konkreettisemmin läsnä arjessa.
Uuden viisivuotiskauden kynnyksellä SAK on globalisoituvan maailman asettamien uusienkin haasteiden edessä. Se voi muuttaa myös SAK:n roolia ja tehtäviä jäsenliittojensa edunvalvontatyössä. Pätkä- ja silpputyöläisten tukemisen ja puolustamisen voi arvella nousevan entistä keskeisempään rooliin alkavalla viisivuotiskaudella..