Opetusalan Ammattijärjestö OAJ esittää lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn tähtäävää laajaa toimenpideohjelmaa. Se olisi usean eri hallinnonalan yhteisponnistus, jossa opetusalalla olisi tärkein toteuttajan rooli. Lisäpanostukset opetukseen torjuisivat nuorisotyöttömyyttä ja kohentaisivat nuorten työllistymisedellytyksiä, kun pystyttäisiin paremmin ottamaan kaikki lahjakkuudet huomioon.
– OAJ esittää palkattavaksi 2 000 uutta opettajaa, toteaa puheenjohtaja Olli Luukkainen.
Rahat tähän ovat jo lähes olemassa, kun perusopetuksen Pop-hankkeen rahat laitetaan yhteen. Näin pienennettäisiin ryhmäkokoja ja lisättäisiin oppilaan saamaa henkilökohtaista ohjausta.
Opettajia tarvitaan Luukkaisen mukaan lisää siksikin, että erityisopetuksen ja tukiopetuksen saanti on varmistettava kaikille sitä tarvitseville.
OAJ:n tilastojen mukaan maassa on tällä hetkellä noin 4 000 työtöntä opettajaa.
Luukkaisen mukaan tarvitaan myös opintojen ohjauksen kehittämisohjelma vähentämään muun muassa keskeyttämisiä.
OAJ vaatii takuuta kaikille peruskoulun päättäville kuuluvasta koulutuspaikasta. Koulutustakuusta huolehtiminen on säädettävä kuntien tehtäväksi. Lisäksi ammatilliset oppilaitokset tarvitsevat keinoja, joilla tukea työpaikoilla tapahtuvaa oppimista. Opettajien on pystyttävä ohjaamaan ammattiin opiskelua myös työpaikoilla.
– Lähiopetuksen määrää on lisättävä myös ammatillisessa koulutuksessa, Luukkainen katsoo.
OAJ odottaa, että hallitus siirtää varhaiskasvatuksen hallinnon sosiaali- ja terveysministeriöstä opetus- ja kulttuuriministeriöön. Tämä poistaisi turhia raja-aitoja ja tiivistäisi varhaiskasvatuksen yhteyttä muuhun koulutukseen. Samalla uudistettaisiin päivähoidon ja varhaiskasvatuksen lainsäädäntö.
– Jokaisesta syrjäytyvästä nuoresta aiheutuu 1,2 miljoonan euron kulut inhimillisistä menetyksistä puhumattakaan. Koulutus on tehokkain ja edullisin keino torjua syrjäytymistä, Luukkainen korostaa.
120 000 jäsenen OAJ:n ylin päättävä elin 150-jäseninen valtuusto on koolla 12.-13.5. kesäkokouksessaan Helsingissä.