SAK:n 6.-8. kesäkuuta Tampereella kokoontuvan edustajakokouksen keskeisiä asioita on uuden tavoiteohjelman hyväksyminen. Edustajakokoukselle esiteltävässä tavoiteohjelmassa ”Oma työ, yhteiset oikeudet” kuvataan, millainen on ihmisarvoinen työelämä ja millä keinoin siihen päästään.
Keskiviikkona julkistettu asiakirja paneutuu perusteellisesti nykyajan työelämän ongelmiin, jossa uuden työnteon muodot ovat nousseet keskeisiä. Nuorten aseman parantaminen nousee korostetusti esille.
SAK:n tavoitteena on, että seuraavan edustajakokouksen aikana työehtosopimusten alimmaksi taulukkopalkaksi eli minimipalkaksi sovitaan 1 800 euroa kuukaudessa.
SAK ei esitä lakisääteistä minipalkkaa, koska Suomessa asiat hoidetaan työmarkkinajärjestöjen kesken yleissitovien työehtosopimusten kautta.
SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn (sd.) mukaan tavoite on kova, mutta mahdollista toteuttaa. Aikaisemmin SAK tavoitteli 1 500 minimipalkkaa sopimuksiin ja se on likipitäen jo toteutunut.
Turvallisuutta työelämään
SAK:n tavoiteohjelma sisältää ammattiyhdistysliikkeen keskeiset vaatimukset. Työelämän muutoksissa tarvitaan turvallisuutta ja solidaarisuutta.
– Tarvitsemme enemmän ja parempia työpaikkoja eli kaikille tarvitaan oma työ. Painopisteenä on oltava työttömät, nuoret ja osaaminen. Kaikille työttömäksi jääneille on tarjottava joko palkkatuettua työtä, työharjoittelua tai koulutusta kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi jäämisestä. Kaikille peruskoulunsa päättäville on taattava oikeus toisen asteen koulutukseen. Myös työntekijöille on taattava mahdollisuus ylläpitää ja kehittää osaamistaan koko työuran ajan, luettelee Lyly keskeisiä tavoitteita
Harmaata taloutta ja työehtosopimusten rikkomuksia vastaan tarvitaan nykyistä tehokkaampia toimia.
– Jotta työsuhteisiin ja työoloihin liittyvät laiminlyönnit ja rikokset saadaan aisoihin, on viranomaisresurssien kasvattamisen ohella työnantajille säädettävä vahingonkorvausten lisäksi sakkomaksu työehtosopimusten rikkomisesta. Samalla ammattiliitoille on säädettävä kanneoikeus, jotta työsuhderikkomukset saadaan kattavasti asianmukaiseen oikeuskäsittelyyn, Lyly vaatii.
Liittofuusiot esillä
Edustajakokoukseen osallistuu 270 jäsenliittojen nimeämää edustajaa. Edustajakokous valitsee tiistaina 7. kesäkuuta SAK:n puheenjohtajan, hallituksen ja valtuuston sekä sen puheenjohtajat. Jäsenliitot saavat SAK:n uuteen valtuustoon yhteensä 119 edustajaa.
Kokouksessa käsitellään myös SAK:n jäsenliittojen tekemiä esityksiä. Liitot ovat tehneet edustajakokoukselle yhteensä 58 aloitetta mm. työttömyysturvan parantamisesta, erilaisissa työsuhteissa olevien työsuhde- ja sosiaaliturvasta, ammatillisesta koulutuksesta, kilpailutuksesta, monikulttuurisuudesta ja harmaan talouden torjunnasta.
Edustajakokouksen odotetaan näyttävän vihreää valoa myös ammatillisten keskusjärjestöjen SAK:n, Akavan ja STT:n yhdistymiselle, vaikka konkreettisia esityksiä sen suuntaan ei ole tekeillä.
SAK:n varapuheenjohtajan Matti Huutolan (vas.) mukaan asia nousee kyllä seuraavan edustajakokouskauden puheenaiheeksi. Myös SAK:n liittorakenne tulee uudelleen keskusteluun. Lyly painottaa, että asia on nyt liittojen käsissä.
Esitys SAK:n tavoiteohjelmaksi vuosille 2011-2016 ja ohjelman tiivistelmä löytyvät osoitteesta www.sak.fi/edustajakokous