Korkeasti koulutettujen palkansaajakeskusjärjestö Akava valitsee pian uuden puheenjohtajan. Ehdolla on kolme kokoomuslaista miestä ja kaksi sitoutumatonta naista.
Akavan kokoomusvalta ei tälläkään kertaa näytä murtumisen merkkejä, vaikka akavalaisessa jäsenkunnassa on paljon muidenkin puolueiden edustajia. Etenkin opetusväessä ja muilla julkisen sektorin akateemisilla aloilla on perinteisesti ollut paljon sosialidemokraatteja ja keskustalaisia.
Akavan puheenjohtajuutta havittelee viisi ehdokasta: Ekonomiliiton edunvalvontajohtaja Sture Fjäder (kok.), Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve (kok.), Tekniikan akateemisten puheenjohtaja Heikki Kauppi (kok.), Akavan erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki (sit.) sekä Akavan edunvalvontajohtaja Minna Helle (sit.).
Akavan jäsenten väliset tuloerot ovat huimat.
OAJ tekee kuninkaan
Jo ennakkoon on tiedossa, että Ekonomiliiton Sture Fjäder valitaan erittäin suurella todennäköisyydellä, koska Akavan suurin ammattiliitto eli Opetusalan ammattijärjestö OAJ on asettautunut hänen taakseen.
OAJ:n ryhmäkuri voi kuitenkin olla tällä kertaa edellisvuosikymmeniä höllempi, koska itsevaltaisista otteista moitittu OAJ:n edellinen puheenjohtaja Erkki Kangasniemi on siirtynyt eläkkeelle.
Kangasniemen kerrotaan henkilökohtaisesti tarkastaneen, että kaikki OAJ:n edustajat äänestävät puheenjohtajakisoissa oikein eli OAJ:n hallituksen ja hänen oman kantansa mukaisesti. Tällä kertaa ei tiedetä varmuudella, kuinka kovalla kädellä OAJ:n uusi puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää väkensä kurissa.
OAJ on perinteisesti ollut Akavan kuninkaantekijä. Suurimpana jäsenjärjestönä se tarvitsee vain pientä tukea muualta tavoitteidensa läpiviemiseksi.
Akava valitsee uuden puheenjohtajan liittokokouksessaan 25. toukokuuta.
Jakautumista ilmassa
Vaikka kaikissa palkansaajakeskusjärjestöissä esiintyy liittojen välisiä ristiriitoja ja erimielisyyksiä, akavalaisen perheen sisällä esiintyy muita keskusjärjestöjä enemmän piilotettua eripuraa ja epätasa-arvoa. Yleisesti sanotaankin, että Akavaan kuuluu paljon liittoja, joiden ei pitäisi sinne kuulua.
Akavan jäsenten väliset tuloerot ovat huimat. Toisessa ääripäässä, kirjastonhoitajissa ja lastentarhanopettajissa, laahataan kaukana suomalaisen palkansaajan keskitulosta. Tulojakauman toiseen ääripäähään kuuluvat suurten kansainvälisten konsernien johtoryhmäläiset, jotka niin ikään ovat yleensä akavalaisten liittojen jäseniä.
Suuryritysten johtoporras kuuluu tyypillisesti joko Suomen Ekonomiliittoon tai Tekniikan akateemisiin. Myös Lääkäriliittoon kuuluu paljon huomattavan suurituloisia palkansaajia.
Tulojakauman ohella jännitteitä Akavassa aiheuttaa myös jako akateemisiin ja ei-akateemisiin liittoihin.
Suurin ei-akateeminen joukko löytyy Uuden Insinööriliiton jäsenkunnasta. He ovat suorittaneet joko opistotasoisen tai amk-tasoisen insinööritutkinnon. Uudempi ei-akateeminen joukko koostuu kaupallisen alan amk-tutkinnon suorittaneista tradenomeista, jotka ovat järjestäytyneet pääosin Suomen Tradenomiliittoon.
Humanistista ekonomiin
Kaikilla puheenjohtajaksi pyrkivillä on akateeminen loppututkinto. Ennakkosuosikki Sture Fjäderillä, 53, on tuplatutkinto: hän on kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteiden kandidaatti.
Myös Heikki Kauppi, 56, on haalinut loppututkintoja. Hän on diplomi-insinööri ja ekonomi.
Heikki Pälve, 56, on lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä anestesiologian erikoislääkäri.
Salla Luomanmäki, 47, on porukan ainut humanisti. Hän on filosofian maisteri, pääaineenaan yleinen historia.
Ehdokasjoukon kuopus Minna Helle, 38, on koulutukseltaan työmarkkinajuristi. Viime aikoina hän on ollut näkyvästi mukana keskusjärjestöjen välisissä eläke- ja työuraneuvotteluissa.