– Ei se saanut mitään aikaiseksi, Arhinmäki töräytti tiistaina.
Varsinainen työ jäi eduskuntaryhmille.
Työryhmän viime viikolla asettanut hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok.) myönsi Ylen haastattelussa, ettei Portugali-työryhmä tuottanut toivottua tulosta.
Päätös purjehduksella
Arhinmäen mukaan Portugali-työryhmä sai kuitenkin hyvän informaation.
– Paketti käytiin huolellisesti läpi. Poliittista keskustelua ei varsinaisesti käyty.
Kaikki eduskuntaryhmät käsittelevät työryhmän työn pohjalta Portugali-pakettia iltapäivällä. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä tekee sen kokouksessaan purjehduksella Helsingin edustalla.
Ryhmän edustajana työryhmässä ollut Arhinmäki pitää asiaa eduskuntaryhmänsä kannalta suhteellisen selkeänä.
– Ainakin tähänastiset keskustelut antavat käsityksen, että meillä on aika yhtenäiset näkemykset, Arhinmäki sanoo omasta ryhmästään.
Ryhmä on edellyttänyt pankeille, finanssilaitoksille ja muille sijoittajille vastuuta. Lisäksi se edellyttää sitovia EU-tason päätöksiä markkinoiden sääntelystä. Sääntelyä toteutettaisiin esimerkiksi transaktioveron tapaisilla ratkaisuilla.
Yhtä selkeä käsitys lienee kokoomuksella ja RKP:llä, vaikkakin erilainen kuin vasemmistolla. Myös Perussuomalaiset ovat olleet linjakkaasti Portugalin tukemista vastaan jo monta päivää. Keskusta ja Vihreät taas pelaavat sisäistämällään oppositioasemalla ja vaativat tuen taakse todennäköisiä hallituspuolueita.
SDP:n kanta on se, jonka arvioidaan ratkaisevan. Se selvinnee puolueen eduskuntaryhmän meneillään olevassa kokouksessa.
Ei vain Portugali
Ministeri Katainen valmistelee linjausten pohjalta keskiviikkona kokoontuvalle suurelle valiokunnalle esityksensä. Lehtitietojen mukaan kokoomuspoliitikot uskovat sellaisen ratkaisun löytyvän, jonka taakse saadaan eduskunnan enemmistö.
Vasemmistolle esitys ei kelpaa, jos siitä puuttuvat sijoittajien vastuu ja finanssimarkkinoiden säätely. Niitä ei ole työryhmälle esitetyssä Portugalin tukipaketissa.
– Virkamiehiltä tuli nollapaperi, johon ryhmät voivat sitten tehdä linjauksiaan, Arhinmäki sanoo.
Hän muistuttaa siitä, että työryhmässä kyse ei ollut vain Portugalin tukemisesta, vaikka uutisointi asiasta on voinut antaa sen kuvan.
– Käsittelyssä on yhtä aikaa Portugalin tilanteen lisäksi myös Euroopan rahoitusvakausvälineen tuplaaminen ja vielä pysyvä vakausmekanismikin. Kaikkiin näihin pitää saada aikaiseksi Suomen kanta. Vaatimustemme pitää näkyä näissä kaikissa, hän sanoo.
Hirveälle kuurille
Arhinmäen mielestä tukipakettien ongelma on se, että niillä ei pelasteta kriisimaiden kansalaisia.
– Ei näillä olla pelastamassa portugalilaisia, irlantilaisia tai kreikkalaisia. He joutuvat hirveälle kuurille, yksityistämisiin ja leikkauksiin.
Vasemmistossa kuurin pelätään vaikeuttavan entisestään kriisimaiden talouden nousua.
Arhinmäki huomauttaa lisäksi siitä, että vaikka julkisuudessa on kerrottu sekä Portugalin hallituksen että opposition hyväksyneen maalle tarjotun tukipaketin, asia ei ole näin yksinkertainen. Ainakin maan kaksi vasemmistopuoluetta vastustavat kansainvälisen valuuttarahaston laatimia ehtoja.
– Portugalissa käydään pian vaalit ja kuten Suomessa juuri nähtiin, vaaleissa saattaa tulla suuriakin heilahteluja voimasuhteisiin, Arhinmäki painottaa.
Kaiken kaikkiaan eduskunnan suuri valiokunta muotoilee eduskunnan kannan ja antaa Kataiselle neuvotteluvaltuudet. Hän esittää sen ensi viikon alussa euromaiden kokouksessa. Suuri valiokunta on koolla keskiviikkona kello 13.
Muualla verkossa:
http://yle.fi/uutiset/teemat/vaalit_2011/2011/05/katainen_hallituspohja_talla_viikolla_2579627.html