Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie ihmettelee Perussuomalaisten ja kokoomuksen välisiä hallitustunnusteluja. Hän pitää outona tilannetta, jossa joku puolue olisi hallituksessa, joka puoltaa Euroopan kriisimaiden tukemista, ja sama puolue eduskunnassa vastustaisi asiaa.
– Tilanne olisi sama kuin Vihreillä, joka oli ydinvoimahallituksessa ja yritti samaan aikaan esittää, että on ydinvoimaa vastaan, Lapintie arvioi.
Kataisella on tavoite
Lapintie arvioi, että SDP ja Perussuomalaiset ovat yhä hallitustunnustelija Jyrki Kataisen (kok.) ykkösvalinnat hallituskumppaneiksi. Näille Katainen antoi puoluekohtaisia erityiskysymyksiä viime viikolla pyytäessään eduskuntapuolueilta lisäselvityksiä.
– Kataisen käyttäytymisestä on voinut päätellä, että hänen tavoitteenaan on hallitus, jossa hän on pääministeri. Luonnollinen tapa lähteä sitä muodostamaan on keskittyä suurimpaan vaalivoittajaan ja lisäksi demareihin, koska keskusta ja vihreät ovat ilmoittaneet, etteivät halua hallitukseen, Lapintie toteaa.
Vasemmiston hallitukseen menosta hän sanoo, että tuskin se on kokoomuksen ajatuksissa.
– Vasemmiston ja kokoomuksen painotuksen ovat kovin erilaisia esimerkiksi verotuksessa, hän sanoo.
– Varmaankin sosialidemokraatit ja perussuomalaiset ovat taipuvaisempia kokoomuksen suuntaan.
Tunnustelija voi epäonnistua
Lapintien mielestä ei kuitenkaan ole varmaa, että Katainen onnistuu hallituksen muodostamisessa.
– Katsotaan, miten käy. Jos Katainen ei onnistu, tehtävä siirtyy todennäköisesti seuraavaksi suurimman puolueen puheenjohtajalle.
Tämä on SDP:n Jutta Urpilainen ja silloin vasemmisto katsoo tilannetta uudesta kulmasta.
Lapintie pohtiikin, voisiko hallitus muodostua viime vaalikauden oppositiosta eli demareista, vasemmistosta, Perussuomalaisista ja Kristillisdemokraateista.
– Voisi olla aika vääntäminen hallitusohjelmassa tälläkin kokoonpanolla, hän sanoo.
– Se edellyttäisi, että SDP selkiyttäisi linjaansa kriisimaiden tukemisessa.
Kiire Portugalin kanssa
Lapintie pitää hyvänä sitä, että Euroopan kriisimaiden tukemisasiassa etsitään eduskunnan kantaa, kun maassa ei ole toimivaa hallitusta. Katainen siirsi viime viikolla hallitustunnusteluja vaikeuttaneen asian eduskunnalle. Portugali-paketti on kaatumassa niskaan tiukan aikataulun vuoksi.
– Tukemisesta pitää lainsäädäntömme mukaan viime kädessä päättää eduskunnan suuressa salissa, Lapintie toteaa.
Hän arvioi, että kokoomus ja RKP ovat yhä sitä mieltä, että Suomen tulee tukea Euroopan kriisimaita täysimääräisesti sijoittajavastuusta riippumatta, mutta muista puolueista ei ole selvyyttä.
– Sosialidemokraateissakin oli kahta kantaa ainakin ennen vaaleja. Niin heillä on varmaan vieläkin ja siksi on vaikea päättää, miten suhtautua, hän toteaa.