Paperiteollisuuden toimihenkilöiden työtaistelu saattaa johtaa työnantajien julistamaan työsulkuun. Työtaistelussa alkaa olla samoja piirteitä kuin vuoden 2005 metsäteollisuuden työtaistelussa, jossa Paperiliiton ja Metsäteollisuus ry:n työehtosopimuskiista johti lopulta ennätyksellisen pitkään työsulkuun.
Paperiteollisuuden toimihenkilöitä edustavan ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne pitää työsulkua mahdollisena.
– Työnantajaosapuoli on pitänyt tätä koko aika esillä yhtenä vaihtoehtona, Rinne sanoo.
Työntekijälähteiden mukaan työsulkua ei kuitenkaan välttämättä tule, koska sen aiheuttamat kustannukset olisivat työnantajille huomattavasti hyötyjä suuremmat.
Työnantaja kun voisi työsulkutilanteessa lopettaa vain toimihenkilöiden palkanmaksun. Valtaosa palkkasummasta koostuu Paperiliiton työehtosopimusten piiriin kuuluvien työntekijöiden ja akavalaisten liittojen sopimuksiin kuuluvien ylempien toimihenkilöiden palkoista.
Toimihenkilöleirissä myös epäillään, kuinka yhtenäisenä työnantajat pysyisivät. Sulku voisi johtaa tilanteeseen, jossa yksi tai useampi metsäteollisuuden toimija irrottautuisi työsulusta ja samalla eroaisi etujärjestöstään.
”En lähde tällä spekuloimaan”
Metsäteollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Jari Forss ei kiellä työsulun mahdollisuutta.
– En lähde tällä nyt spekuloimaan, Forss vastasi työsulkukysymykseen.
Työsulku ei hänen mielestään ole tällä hetkellä paras tapa saada alan työehtoriitaan ratkaisua.
Forss myöntää, että he eivät ole valmiita neuvottelemaan laajasta palkkausjärjestelmän uudistuksesta työntekijöiden kanssa. Pron Antti Rinteen mukaan työnantajaosapuolen haluttomuus neuvotella on pääsyy lakkoilulle.
Metsäteollisuudella ei Forssin mukaan ole periaatteessa mitään palkkausjärjestelmän uudistusta vastaan, mutta kyseessä olisi niin laaja sopimusuudistus, ettei sitä voi työtaistelutilanteen keskellä sopia.
– Tämä olisi iso urakka. Vastaavat uudistukset ovat muilla sopimusaloilla vieneet vuoden, Forss toteaa.
Työnantajien resepti ulospääsyksi olisi yksinkertainen: palkkausjärjestelmän uudistuksesta olisi sovittava erillisessä työryhmässä myöhemmin. Sen sijaan valtakunnansovittelijan luona tulisi sopia vain palkankorotustasosta ja työryhmän perustamisesta.