Helsingissä koolla olleen Merimies-Unionin valtuuston mukaan nyt on viimeinen mahdollisuus pelastaa suomalainen merenkulku.
– Suomalainen kauppalaivasto on saatava kasvuun ja on luotava uusia merityöpaikkoja. Vireillä oleva tonnistoverolainsäädännön uudistaminen on saatettava loppuun heti uuden hallituskauden alussa. Perinteinen jäänmurtajakalusto kaipaa ripeää uudistamista. Monitoimimurtajat on saatettava merenkulun tukien piiriin. Itämerellä vuonna 2015 voimaan tulevat rikkipäästörajat tietäisivät jopa yli miljardin euron laskua Suomen teollisuudelle ja olisivat kotimaiselle merenkululle kuolinisku.
Huolestuneena jäsenistönsä työllisyydestä ja työpaikoista Merimies-Unionin valtuusto vaatii maahan valittavalta uudelta hallitukselta pikaisia toimia kotimaisen merenkulun turvaamiseksi. Kauppalaivastomme on saatava kasvuun ja luotava uusia merityöpaikkoja. Merenkulkualalla tulisi ottaa käyttöön myös oppisopimuskoulutus.
Unioni muistuttaa, että suomalainen kauppalaivasto on vähentynyt dramaattisesti kuluneen 30 vuoden aikana. Vielä 1970-luvun puolivälissä Suomen lipun alla seilasi yli 200 kuivalastialusta. Nyt niitä on jäljellä enää vajaa sata ja tankkilaivojakin vain kourallinen, 11 kappaletta. Ulosliputusten seurauksena olemme menettäneet myös useita suuria matkustaja-aluksia.
Kuljetukset vierailla laivoilla
Viime vuonna kotimaisen tonniston osuus ulkomaanliikenteen merikuljetuksista väheni edelleen: tuonnista enää vain 31 prosenttia ja viennistä 18 prosenttia hoidettiin kotimaisin voimin. Merikuljetusten siirtyminen ulkomaalaisten lippujen alle aiheuttaa Merimies-Unionin mukaan aidon uhan Suomen huoltovarmuuden toimivuudelle kriisitilanteessa: takeita merikuljetusten toimivuudesta hädän hetkellä ei ole.
– Maailmassa liekehtii tällä hetkellä useilla rintamilla. Suomen on varmistuttava siitä, että elintärkeät raaka-aine-, energia- ja elintarvikekuljetukset kotimaahan toimivat, sillä maamme tuonnista ja viennistä neljä viidesosaa kulkee meriteitse. Kauppalaivaston kasvattaminen on ainoa keino turvata kotimaan meriliikenteen huoltovarmuus erityisesti lähialueidemme, muun muassa Ruotsin, kansallisen kauppalaivaston supistuttua ratkaisevasti.
Kotimaisen merenkulun tulevaisuuden kannalta on unionin mukaan välttämätöntä, että maahan valittava uusi hallitus vie loppuun vireillä olevan tonnistoverolainsäädännön uudistamisen ja erityisesti valvoo, että EU-komissio hyväksyy siellä nyt käsittelyssä olevan tonnistoverolainsäädännön.
Uusia jäänmurtajia
Mennyt jäätalvi osoitti Merimies-Unionin mukaan jälleen, että Suomi tarvitsee omissa käsissä olevan riittävän ja nykyaikaisen jäänmurtokaluston.
– Perinteinen jäänmurtajakalustomme alkaa uhkaavasti vanhentua ja kaipaa pikaista uudistamista. Uusien murtajien tilaaminen onkin aloitettava pikimmiten. Murtajatilaukset on kohdistettava suomalaisille telakoille, mikä kasvattaa alan työllisyyttä ja säilyttää Suomen jatkossakin laivanrakennusosaamisen kärkimaina maailmassa.
– Kotimaiset monitoimimurtajat ovat kärsineet kansainvälisessä kilpailutilanteessa, jossa kilpailijat nauttivat omissa valtioissaan merenkulun tukia tai vastaavia järjestelyitä. Suomalaiset monitoimimurtajat on saatettava merenkulun tukien piiriin välittömästi niiden toiminnan jatkamisen turvaamiseksi.
Itämerellä vuonna 2015 voimaan tulevat rikkipäästörajoitukset luovat suuren uhkakuvan kotimaisen merenkulun ylle. Mikäli päästörajoitukset tulevat sellaisenaan voimaan, vaikutus suomalaiselle merenkulkuelinkeinolle ja kuljetusketjun toisessa päässä olevalle suomalaiselle teollisuudelle tulee Merimies-Unionin mukaan olemaan musertava, jopa yli miljardi euroa. Laskun langettaminen yksistään jollekin sektorille olisi moraalitonta ja kotimaiselle merenkululle kuolinisku.