Portugalin tukipaketin suuruusluokka on nyt tiedossa ja sen myöntämiseen liittyvät rajut ehdot. Suomen osuuden suuruus on vielä auki, mutta se lienee noin 700 miljoonan euron luokkaa.
Portugalin hallitus sekä EU, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF sopivat keskiviikkona 78 miljardin euron tukipaketista. Summa on valtava. Se on 1,5 kertaa suurempi kuin Suomen valtion vuosibudjetti. Paketti on hyväksyttävä euromaiden valtiovarainministerien kokouksessa puolentoista viikon päästä yksimielisesti. Suomen kanta ei ole vielä selvillä ja siitä kiistellään nyt varsin monimutkaisiksi menneissä, hallituksen muodostamiseenkin liittyvissä neuvotteluissa.
Tukipaketin ehdot ovat kovat ja ennen muuta portugalilaiset joutuvatkin rajulle hevoskuurille. Sijoittajien ja pankkien löyhäpäisyydestä saavat kärsiä tavalliset kansalaiset, joiden veroja korotetaan ja samalla niin eläkkeitä, työttömyyskorvauksia kuin julkisia koulutus- ja terveydenhoitomenojakin leikataan. Tukipaketin myötä maksajiksi joutuvat tämän lisäksi kaikkien euromaiden tavalliset veronmaksajat. Pankit ja pelurit pääsevät kiipelistä.
Vain kokoomus ja Vasemmistoliitto ovat pysyneet koko ajan sillä kannalla, jonka ne kertoivat äänestäjille jo ennen vaaleja
Portugali joutuu myymään myös omaisuuttaan. Maata yksityistetään nyt rajulla kädellä uusliberalististen oppien mukaisesti. Kaupan tiskille joutuvat muun muassa lento- ja sähköverkkoyhtiöt.
Alustavasti hyväksytyssä apupaketissa ei ole mitenkään otettu huomioon pankkien ja sijoittajien vastuuta. Se on ollut ainakin tähän asti SDP:n ehto sille, että se voisi apupaketin hyväksyä. Kaikista kosmeettisista muutoksista tosin ei tietoa ole. Mielenkiintoista on nähdä, miten SDP aikoo käyttäytyä. Perussuomalaisethan joka tapauksessa ilmoittavat vastustavansa Portugalin tukemista, joten jääkö ”uuden hallituksen” puolueista kokoomus yksin. Kestääkö sellainen ”hallituspohja”?
Tukipäätöstä ajetaan nyt läpi sellaisella kikkailulla, että kansalaisten on vaikea pysyä pyörityksessä mukana. Niin SDP kuin Perussuomalaisetkin soutavat ja huopaavat yhtä aikaa eikä tarkkaa tietoa ole mistään muusta kuin siitä, että molemmat haluavat hallitukseen keinolla millä hyvänsä.
Myös keskustan ja vihreiden kanta on – ehkä puoluetaktista syistä – muuttunut epäselväksi. Oikeastaan vain kokoomus ja Vasemmistoliitto ovat pysyneet koko ajan sillä kannalla, jonka ne kertoivat äänestäjille jo ennen vaaleja. Kokoomus on apupaketin puolesta ja Vasemmistoliitto sitä vastaan.
Miten eduskunnassa lopulta käy? Jos kansanedustajat nimittäin toimisivat siten, kuin he ovat kertoneet ennen vaaleja, niin paketti kaatuu. Ilta-Sanomien IS:n ja HS:n vaalikoneista keräämien tietojen mukaan näet 108 kansanedustajaa vastustaa tukipakettia ja vain 86 kannattaa.