Puolentoista viikon päästä eli maanantaina 16. toukokuuta on EU-kokous, johon mennessä Suomen kanta Portugali-pakettiin pitää olla selvä. Eduskunnan suuren valiokunnan tulee antaa valtiovarainministerille tuohon kokoukseen neuvotteluohjeet.
Kantaa rakentavassa parlamentaarisessa työryhmässä Vasemmistoliittoa edustava Paavo Arhinmäki kertoo pyytäneensä työryhmän ensimmäisessä kokouksessa virkamiehiä valmistelemaan selkeät esitykset siitä, miten pankit ja finanssilaitokset saadaan vastuuseen kriisimaiden taloudelle aiheuttamastaan tilanteesta ja miten saadaan sitovia päätöksiä rahoitusmarkkinoiden sääntelystä, kuten transaktioverosta.
Euromaiden väliaikaisessa vakausmekanismissa näitä elementtejä ei ole ja myöhemmin voimaan tulevassa pysyvässäkään mekanismissa ne eivät ole sitovia. Arhinmäki sanoo, että vasemmisto ei hyväksy vaihtoehtoja, jossa mahdollisesti joskus tulevaisuudessa on jotain.
Jos politiikassa on jotain mieltä, ei pidä vastustaa sitä vastustamisen vuoksi.
– Portugali-paketti pitää rakentaa uudelleen. Siinä muodossa, mitä nyt on esitetty, me emme hyväksyä sitä, hän toteaa.
– Nyt Suomella on mahdollisuus muuttaa EU:n pankkipolitiikan suuntaa, koska kokoukselta vaaditaan yksimielisyyttä paketin suhteen. Päätöstä ei synny ilman Suomen suostumusta.
Mikä vaikutusvalta?
Suomessa pelätään, että Suomen vaikutusvalta hupenee Euroopan unionissa, jos Suomi ei hyväksy Portugalin tukipakettia. Arhinmäki kysyy, missä se vaikutusvalta on näkynyt.
– Suomihan on ollut se kiltti mallioppilas, joka ei ole pyrkinyt erityisen voimakkaasti edistämään omia kantojaan. Voi olla, että EU:ssa katsotaan alta kulmien, jos Suomi ei toimi kuten suuret jäsenmaat haluavat, mutta olemmeko me tähän astikaan saaneet edistettyä tavoitteitamme sillä, että olemme taipuneet aina siihen, mitä suuret maat ovat halunneet?
Hän ei yhdy myöskään niihin, jotka pelottelevat sillä, että Suomi ajautuu kriisiin, jos paketteja ei hyväksytä.
– Ei ole monta kuukautta siitä, kun pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) haukkui oppositiota epäisänmaalliseksi, kun se kyseenalaisti ja vaati tietoa. Nyt Kiviniemi on itse mennyt italialaiseen lakkoon, Arhinmäki toteaa siitä, että Kiviniemi kieltäytyy esittelemästä tukipakettia eduskunnalle vedoten siihen, että vaalit veivät keskustalta vallan ja vaalivoittajien tulee ottaa vastuu.
Vastustusta vastustamisen vuoksi
Hallitusneuvotteluja käydään vaikeassa tilanteessa, kun miljardien kokoisen asian eli Euroopan vakauspakettien kannattajat ja vastustajat ovat menneet sekaisin.
Arhinmäkeä ihmetyttää puolueiden viimeaikainen poukkoilu.
– Yhtäkkiä politiikka ei olekaan asioiden hoitamista vaan pelaamista. Jos politiikassa on jotain meiltä, ei pidä vastustaa sitä vastustamisen vuoksi, hän sanoo.
Vihreät ilmoitti keskiviikkona, että se äänestää omaa kantaansa vastaan, jos Perussuomalaiset ja SDP eivät tue tätä kantaa eli sitä, että Portugali-paketti hyväksytään.
– Vasemmistoliitto on oppositiopolitiikassaan kehunut hallitusta silloin, kun on ollut kehuttavaa. Kun olemme olleet eri mieltä, olemme tehneet esityksiä, jotka ovat mielestämme parempia. Näinhän politiikassa toimitaan eikä niin, että äänestetään omaa kantaa vastaan.
Arhinmäki laskee, että kolme eduskuntapuoluetta, vasemmiston lisäksi kokoomus ja RKP, ovat pysyneet vaalien jälkeen selkeästi samalla linjalla, jolla ne olivat ennen vaaleja Euroopan vakautuksen suhteen.
– Muilla on ollut horjumista. Vihreiden kuvioissa en ole pysynyt mukana, Timo Soini (per.) on korjannut kantojaan monta kertaa, sosialidemokraateilta ei tule selkeää kantaa, keskustalla ei ole kantaa, kristillisdemokraatit ovat valmiita hyväksymään Portugali-paketin.
Hippaleikkiä hallituksessa
Myös tavasta, jolla hallitusneuvottelut hoidetaan, on tullut hippaleikki, kun hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok.) erotti Portugalin tukipaketin muista asioista.
Arhinmäki edellyttää, että maan hallitus, vaikka onkin toimitusministeriö, antaa eduskunnalle esityksen Suomen linjasta ja suuri valiokunta ottaa kantaa sen pohjalta. Hänestä mikään työryhmä ei voi tällaista asiaa valmistella.
Sitten eduskunta päättää täysistunnossa esityksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.
– Ei tätä pääse pakoon, hän sanoo.
– Ennen muuta kolmen suurimman puolueen pitää löytää yhteinen kanta.
Hän painottaa, että hallitusneuvotteluja ei voida käydä muilta osin yhtäällä ja Euroopan vakautuksen osalta toisaalla.
Tiukkoja aikoja Portugaliin
Euromaiden Portugalille suunnittelema tukipaketti vuosi julkisuuteen keskiviikkona. Sen sisältämä niin sanottu tervehdyttämisohjelma lupaa kansalle tiukkoja aikoja: Eläkkeistä, kouluista ja terveydenhuollosta säästetään, julkisen sektorin palkat jäädytetään, energiamarkkinat, lentokentät ja vakuutusala yksityistetään.
– Meiltä on kysytty, että missä solidaarisuus kreikkalaisia, irlantilaisia ja portugalilaisia ihmisiä kohtaan, mutta eihän näillä paketeilla tueta tavallisia ihmisiä, vaan pannaan tosi kovolle kuurille. Portugalissa on tulossa vaalit eikä tiedetä, hyväksyykö uusi hallitus nämä ehdot, Arhinmäki sanoo.