Vihreiden puoluesihteerin Panu Laturin mielestä iso tappio on parempi kuin pieni. Pienen tappion haavat voi vielä nuolla, mutta iso tappio pakottaa muutokseen.
Vihreät saivat eduskuntavaaleissa puoluesihteerin ”toivoman” ison tappion. Hallitukseen ei vihreillä ole Laturin mukaan asiaa tällä vaalituloksella.
Puoluetta äänesti runsaat 210 000 kansalaista mikä on reilut 20 000 vähemmän kuin vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Ääniosuus väheni 1,2 prosentilla 7,2 prosenttiin.
Vaikka paljaat numerot eivät sinänsä kerro musertavasta tappiosta, eduskuntapaikoissa menetys oli raju. Vihreä 15 hengen eduskuntaryhmä suli kymmeneen.
Laturin mielestä vaalitappiota ei pidä selitellä vaalimatematiikan piikkiin. Sellaista ei ole puolueessa hänen mukaansa yritettykään.
– Tappio on tappio. Ei ole mitään hyötyä yrittää selitellä asioita parhain päin. Pitää miettiä, miten tästä mennään eteenpäin.
Pesu ja linkous Kuopiossa
Vaalien lopullinen jälkipesu ja linkous suoritetaan vihreiden puoluekokouksessa Kuopiossa kesäkuun toisena viikonloppuna. Vieläkin tärkeämpää on Laturin mielestä asetella askelmerkkejä tulevaisuuteen.
Vihreät lähtevät puoluekokoukseen puheenjohtajavaalin kautta. Puheenjohtajasta pidetään neuvoa antava jäsenäänestys ja kampanjan raameiksi puolue järjestää ehdokkaille puheenjohtajakiertueen.
– Sen yhteydessä päästään keskustelemaan kunnolla politiikan sisällöstä ja puolueen tulevaisuudesta.
Puheenjohtajakierros tulee Laturin mukaan hyvään saumaan. Vaaleihin on tarpeeksi etäisyyttä ja kovimmista tunneryöpyistä on päästy yli.
Anni Sinnemäki on ilmoittanut haluistaan jatkaa seuraavan kaksivuotiskauden ja hänet on haastanut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö. Lapin piirijärjestö on asettanut ehdolle rovaniemeläisen tutkijan Mika Flöjtin.
Laturi on toivonut, että myös puoluesihteerin paikasta tulee kisa. Hän on itse asettunut ehdokkaaksi ja kentällä on sellaisia emmeitä, että vastaehdokas tai ehdokkaita olisi löytymässä.
Myös puheenjohtajakisaan saattaa Laturin mukaan tulla vielä uusia nimiä.
Tappiosta voi oppia
Vihreissä on vaalitappion jälkeen korostettu tarvetta ottaa uusi alku. Laturi ei pidä mitenkään outona, jos uutta alkua haetaan vaalivankkureita vetäneiden puheenjohtajan ja puoluesihteerin johdolla.
– Tappiostahan voi myös oppia. Toisaalta on vastuunkantoa uskaltaa lähteä hakemaan paikkaa myös tappion jälkeen. Helppo ratkaisu olisi juosta karkuun, kun käy huonosti.
Laturi muistuttaa, että vaaleissa ehdokkaat punnitsee ja viimeisen sanan sanoo puolueväki.
Vihreät on keskusteleva puolue, jossa osataan käytellä myös sosiaalista mediaa ja muita internetin tarjoamia mahdollisuuksia. Puoluesihteerin mukaan keskustelussa pääsyytä heikkoon tulokseen on haettu politiikan sisällöistä, ei niinkään kampanjan puutteista tai ihmisistä.
– Hallituksessa tuli vastaan vaikeita kysymyksiä.
Vihreän puheenjohtajaehdokas Ville Niinistö on luetellut vihreiden virheiksi mm. Lex Nokian, nuorten toimeentuloleikkurin ja yliopistolain.
Vihreiden uskottavuutta arvellaan nakertaneen puoleen jääminen halitukseen, joka myönsi luvat kahdelle uudelle ydinvoimalalle. Laturi uskoo yhä, että päätös jäämisestä hallitukseen oli ainoa oikea.
– Hallituksesta lähteminen ei olisi muuttanut mitään. Kaksi lupaa olisi tullut joka tapauksessa.
Jos oltiin sitä mieltä, että ydinvoimalupia myöntävässä hallituksessa ei voi istua, lähdön paikka olisi ollut Laturin mukaan jo hallitusneuvotteluissa Säätytalolla.
– Hallitusneuvotteluissa sovittiin pelisäännöistä. Siitä että vihreät voivat äänestää ydinvoimaa vastaan.
Epäonnistuminen oli Laturin mielestä siinä, ettei vihreiden ydinvoimavastaisuutta onnistuttu tarpeeksi kirkkaasti viestimään äänestäjille.
Sisu nousee
Vihreät olivat hallituksessa sosiaalisella painotuksella. Laturi arvelee vihreiden kärsineen siitä, ettei porvarihallituksesta muodostunut kansalaisten silmissä kovin sosiaalista kuvaa.
– Ei, vaikka hallitus teki merkittäviä perusturvaa parantavia päätöksiä.
Tappio on myös nostanut sisua. Ihmiset ovat puoluesihteerin mukaan sitä mieltä, että nyt on korkea aika tehdä jotain.
Puolueeseen on virrannut uutta väkeä kovaan tahtiin. Vaalien jälkeen uusia jäseniä on tullut noin 2 000 eli puolueen jäsenmäärä on lisääntynyt 40 prosentilla, Laturi kertoo.
– Se antaa uskoa uuteen alkuun vaalitappion jälkeen.
KUVA: Aleksi Vienonen.