Suomalaiset ovat ylivoimaisesti suurin matkailijaryhmä Virossa. Me teimme Kaupan liiton tietojen mukaan hieman yli puolet sellaisista ulkomaalaisten matkoista Viroon, joihin sisältyi yöpyminen. Viime vuonna lisääntyivät etenkin kylpylämatkat.
Kaupan liiton teettämän eteläisen Suomen asukkaisiin kohdistuneen kyselyn mukaan Viron matkailu on etenkin 55–65 -vuotiaiden suosiossa. Kolmasosa yli 18-vuotiaista ei ollut käynyt Virossa kertaakaan viimeisen kahden vuoden aikana. Osuus oli suurin alle 35-vuotiaiden keskuudessa.
Hieman vajaa kolmasosa oli tehnyt yhden matkan kahden vuoden aikana. Lähes viidesosa 55–65 -vuotiaista oli tehnyt vähintään neljä reissua.
Lapsiperheet olivat käyneet Virossa hieman useammin kuin lapsettomat, mutta käyntikertoja ei kertynyt kovin montaa.
Kaikkiaan kaksi kolmasosaa eteläisen Suomen aikuisista oli käynyt Virossa ainakin kerran viimeisen kahden vuoden aikana, yksi kolmasosa vähintään kaksi kertaa.
Eurolla ei merkitystä, hinnat houkuttelevat
Viron liittyminen euroon on Kaupan liiton pääekonomistin Jaana Kurjenojan mukaan lisännyt Viroon matkustaneiden hintatietoisuutta, vaikka asialla ei ole ollut vaikutusta matkustusintoon. Lähes puolet Virossa matkustaneista sanoo edullisen hintatason olevan olennainen tai melko olennainen syy matkustamiseen.
Runsas neljäsosa Virossa käyneistä sanoo lisäävänsä matkustamista Viroon, jos hintataso Suomessa edelleen nousee. Viidesosa matkustajista aikoo lisätä alkoholin tuontia Virosta, jos sen hinta Suomessa nousee. Tuonti-into kasvaa etenkin nuorempien kävijöiden, varsinaissuomalaisten ja usein Virossa käyvien joukossa.
Suomalaiset käyttävät Virossa tyypillisten turistien tapaan etenkin ravintola-, kahvila- ja hotellipalveluja, mutta kolmasosa käyttää myös kylpylöitä, solariumeja ja vastaavia sekä kampaamo- ja kauneudenhoitopalveluja. Kylpylä- ja kampaamopalveluiden käyttö on kyselyn mukaan kasvamassa jatkossakin.
Usein Virossa reissaavat käyvät siellä myös apteekissa. Ikääntyneemmät taas käyttävät melko usein kulttuuripalveluja.
Viina ja makeiset ovat edelleen yleisimpiä tuomisia Virosta. Eläkeläiset ja hämäläiset tuovat viinaa harvemmin, sen sijaan lapsiperheet ovat selvästi lisänneet viinantuontiaan. Viime vuonna kasvoi selvästi eniten vaatteiden, asusteiden ja jalkineiden tuonti, elintarvikkeiden tuonti sen sijaan väheni. Esimerkiksi lapsiperheistä puolet toi Virosta lasten vaatteita.
Suomalaiset kuluttivat Kaupan liiton tietojen mukaan Virossa viime vuonna noin 390 miljoonaa euroa. Summa kasvoi 11 prosenttia edellisvuodesta.