Suomen viimeisimpiin perinteisiin höyrylaivoihin kuulunut Bore siirtyy pienen matkan toiselle puolelle Aurajokea, hieman alemmaksi lähelle Turun linnaa. Alkuperäisiin väreihinsä maalattu alus tulee palvelemaan vaatimattomana hotellina.
Höyrylaiva Oy Boren pääosakkaan ja hallituksen puheenjohtajan Hans von Rettigin ääni ratkaisi, että aluksen hankinnassa päädyttiin höyrykoneeseen modernimpien dieselmoottorien sijasta. Höyrykoneet olivat tuolloin dieseleitä hidasäänisempiä ja siten matkustusmukavuuden kannalta parempia.
Viking Linen terminaalin läheisyyteen sijoittuva laiva täydentää merikeskus Forum Marinumin aluskantaa. Seurakseen se saa sota-aluksia ja Suomen Joutsenen.
Aurajoen Bore-aluksesta on tarkoitus tulla kaupungin retkeilymajaa täydentävä majoituspaikka. Siellä olisi myös ravintolatoimintaa. Matkailuväki pitää siirtoa tervetulleena. Bussilinja 1 satamasta Kauppatorin kautta lentoasemalle kulkee läheltä laivaa.
Bore voi tulla uudelle paikalleen jo ensi viikon perjantaina. Toiminnan hostellina se voinee aloittaa ehkä jo runsaan viikon kuluttua tästä. Merikeskus Forum Marinumin toimitusjohtaja Jaakko Tikka arvioi, että käyttöönotolle rajoittavina tekijöinä ovat ainoastaan kunnallistekniikan kuten maasähkön liittäminen alukseen.
Tutkija Pauli Kivistö Forum Marinun merimuseosta pitää Boren saamista Turkuun arvokkaana saavutuksena. Ravintolatiloissa on säilynyt alkuperäistä puupanelointia. Bore edustaa ensimmäisen sukupolven automatkustaja-aluksia. Myöhempiä Kristina Cruisesin aikaisia risteilymenneisyyden jälkiä on myös edelleen nähtävissä.
Bore tulee toimimaan merikeskuksen yhteydessä, mutta sen kustannuksista vastaa ravintola- ja hotelliyhtiö.
Paikasta pitkä vääntö
Boren sijainnista on väännelty kättä pitkästi. Ei ainakaan meidän ikkunoidemme alle, on ollut asukkaiden viesti. Rakennuslautakunnan sijoituspäätöksestä joen itärannalle valitti Wärtsilä Oyj viime marraskuussa. Tämän jälkeisestä aluksen siirtopäätöksestä itärannalla valitti kaksi yhtiötä.
Esillä sijainniksi on ollut myös ylempänä sijaitsevan Barkerin puiston edusta. Vaihtoehto jää näillä näkymin pois veden mataluuden ja pohjan mahdollisten myrkyllisten tributyylitinojen vuoksi.
Bore ei kelpaa nimeksi hotellille
Harmaan kellertävä Bore rakennettiin Ruotsin Oskarshamnissa vuonna 1960. Vanhaa nimeään laiva ei hotellikäytössä saa pitää, vaan siitä tulee River-Hostel Turku.
Turku Touring on saamassa aluksesta 38 matkustaja- ja 20 miehistöhyttiä hotellikäyttöön. Kaupunki maksaa hyteistä, vaikka ne eivät olisi käytössä. Vuosivuokra voi nousta lähelle 300 000 euroa. Matkustajahytin hinta on 10,50 ja miehistöhytin kolme euroa vuorokaudessa. Lisäksi hyteistä maksetaan huoltokuluja.
Lähes sata metriä pitkä alus aloitti Turku-Maarianhamina-Tukholma -linjalla alkuvuodesta 1960. Se ehti tovin liikennöidä myös Helsingin ja Tukholman välillä.
Jakod Linesille 1977 myyty laiva ajoi Pietarsaaren ja Skellefteån sekä Pietarsaaren ja Uumajan välisiä linjoja.1980-luvulla se ehti toimia kanadalaisten öljynporaajien asuntolaivana Algeriassa.
Alus palasi Turku-Tukholma -linjalle 1984, mutta laivan vuokraajan Aura Linen mentyä konkurssiin se jäi makaamaan Turkuun. Laiva ajautui Liberiaan kanadalaisomistuksessa. Alus palasi kuitenkin kotkalaisen Rannikkolinjat Oy:n omistukseen. Se muutettiin moottorialukseksi nimeltään Kristina Regina.
Kristina Cruises -varustamon alaisuudessa laiva teki risteilyjä Itämerellä, Atlantilla, Vienanmerellä, Välimerellä ja Punaisellamerellä.
Kansainväliset turvallisuusmääräykset lopettivat liikennöinnin viime vuoden syksynä. Se myytiin Oy S/S Borea Ab:lle Turkuun hotelli-, ravintola- ja museolaivaksi. Naantalin korjaustelakalla se maalattiin Boren väreihin.
Aluksen uusi sijoituspaikka vaatii vielä luvan kaupungin satamaliikelaitokselta ja rakennuslautakunnalta.