Päivän aikana kertyneet tiedot Osama bin Ladenin lymypaikasta nostavat jälleen esille epäilyt siitä, että Pakistanin tiedustelupalvelu ISI (Inter Service Intelligence) ei suinkaan etsinyt Osamaa, vaan päin vastoin suojeli häntä.
Osaman piilopaikka oli Abbotabadin kaupungissa, jossa Wikipedian mukaan on noin 120 000 asukasta. Ei siis mikään kovin suuri kaupunki Pakistanin kuohuvien metropolien rinnalla.
Abbotabad ei sijaitse missään syrjäisillä vuoristoseuduilla, vaan aivan Pakistanin ydinalueilla. Matkaa maan pääkaupunkiin Islamabadiin on vain 55–60 kilometriä. Joissakin lähteissä Abbotabadia kuvataankin pikemminkin pääkaupunkiseudun vauraaksi lähiöksi kuin erilliseksi kaupungiksi.
Abbotabadista on vain hivenen pitempi matka Rawalpindiin, Pakistanin armeijan päämajakaupunkiin. Sieltäkin ajaa tunnissa Abbotabadiin.
Abbotabad on tärkeä varuskuntakaupunki, johon on sijoitettu kolme rykmenttiä sekä armeijan lääkintäjoukkojen yksikkö.
Abbotabad on tunnettu hyvästä ilmastostaan, ja siksi monet upseerit viettävät eläkepäiviään siellä.
Sotakoulun naapurissa
Mutta kaikkein erikoisinta on se, että Pakistanin tärkeimpiin kuuluva sotakoulu, Kakulin sotilasakatemia, sijaitsee vain alle kilometrin päässä Osama bin Ladenin piilopaikasta. Tällaisen alueenhan pitäisi olla erityisen hyvin vartioitu.
Edelleen, jos tällaiselle seudulle ryhdytään rakentamaan taloa, joka ympäröidään 4–6 metrin korkuisilla, piikkilangalla varustetuilla muureilla, eikö kukaan kiinnitä huomiota asiaan?
Osama bin Ladenin suojatalo rakennettiin vuonna 2005 ilmeisesti juuri häntä varten. Korkeiden muurien lisäksi kolmikerroksinen talo poikkeaa tavallisesta siten, että siinä on varsin vähän ikkunoita.
Eikö kenenkään huomiota kiinnittänyt se, että tällaisen miljoonan dollarin talon asukkaiksi oli merkitty kaksi veljestä, jotka eivät olleet isojen tulojen äärellä? Osama bin Ladenin jäljityksessä ratkaisevaksi osoittautunut terroristijohtajan luottokuriiri työskenteli postivirkailijana.
Eikö huomiota kiinnittänyt se, että talossa näytettiin vietettävän poikkeuksellisen suljettua elämää? Sitä ei ollut kytketty puhelin- tai internet-verkkoon, ja jätteetkin poltettiin omalla pihalla.
ISI on valtio valtiossa
Kaiken tämän perusteella voi päätellä, että tiedustelupalvelu ISI on ollut joko täydellisen epäpätevä tai pelannut kaksilla korteilla.
Epäpätevyydestä ISI:iä on harvoin epäilty, mutta kaksilla korteilla pelaamisesta sitäkin useammin.
ISI on kuin valtio valtiossa. Se on aina ollut mahtavampi kuin yksikään siviilipoliitikko. Suuremman ajan historiastaan Pakistan on ollut sotilasvallan alla. Mutta silloinkaan ei yksikään sotilashallituksen keulamies ole voinut olla varma siitä, missä määrin ISI on lojaali juuri hänelle.
Tämä asema on antanut ISI:lle mahdollisuuden harjoittaa omaa politiikkaansa. Se on voinut olla samansuuntaista kuin valtiojohdon tai sponsori Yhdysvaltain, mutta välillä taas toisensuuntaista,
Talebanien kätilö
Kun Yhdysvallat 1980-luvulla ryhtyi tukemaan Afganistanin islamistisissejä maata miehittänyttä Neuvostoliittoa vastaan, välikätenä toimi juuri ISI.
Osana tätä strategiaa oli lukuisien madrassojen, koraanikoulujen perustaminen Pakistanin syrjäseuduille. Niistä tuli hautomoita sekä Taleban-liikkeelle että terroristeille.
Taleban-sana (suomeksi ”opiskelijat”) tuli maailmalle tunnetuksi sen ensimmäisten hyökkäysten myötä vuonna 1994. Vuoteen 1996 mennessä se oli vallannut Afganistanin. Kätilönä toimi jälleen ISI.
ISI:llä uskotaan olleen sormensa pelissä myös, kun Pakistanista virtasi ydinaseteknologiaa ympäri maailmaa muun muassa Pohjois-Koreaan, Iraniin ja Libyaan.
Homma meni lopulta niin räikeäksi, että Yhdysvallat puuttui asiaan. Sen painostuksesta vuonna 2001 erotettiin Pakistanin ydinohjelman johtaja Abdul Qadeer Khan – ja samalla pantiin kaikki hänen syykseen.
Yhdysvallat oli uskovinaan yhden miehen pyörittäneen koko basaaria. Khanin rangaistus ei ollut kovin ankara, kotiaresti. Siitäkin hänet vapautettiin jo helmikuussa 2009.
Myikö ISI Osaman?
Kysymys siis kuuluu: pitääkö Yhdysvaltain viranomaisten kertomus Osama bin Ladenin löytymisestä monen vuoden tiedustelutyön tuloksena paikkansa?
Vaihtoehtoinen selitys olisi se, että ISI suojeli aikansa Osamaa paljastumiselta, ja nyt päätti antaa hänet amerikkalaisille.
Vai oliko Pakistanin hallitus selvillä ISI:n puuhista ja antoi vihjeen amerikkalaisille?
Vai saivatko amerikkalaiset omalla tiedustelutoiminnallaan Osaman olinpaikan selville, vaikka ISI yrittikin suojella häntä?
Mitä tapahtuu nyt sille yli miljardin dollarin vuosittaiselle avulle, jonka Yhdysvallat on antanut Pakistanille terrorisminvastaiseen toimintaan, erityisesti Osama bin Ladenin kiinnisaamiseen?
Jos ISI tai Pakistanin hallitus myivät Osaman, hinnan on täytynyt olla hyvä.
Vai päinvastoin, uhkasiko Yhdysvallat lopettaa tukensa? Vain muutama viikko sitten Yhdysvaltain asevoimien komentaja Michael Mullen valitti julkisesti Pakistanissa vieraillessaan, että ISI tukee Talebanien riveissä Afganistanissa sotivaa al-Qaidan yhteistyökumppania, Haqqani-verkostoa.