Kokemukset osatyökyvyttömyyseläkkeistä ovat myönteisiä, mutta niihin liittyy haasteita. Työskentelyn onnistuminen osatyökyvyttömyyseläkkeellä mahdollisimman hyvin edellyttää erityisesti onnistuneita työjärjestelyjä ja koko työyhteisön myönteistä suhtautumista osatyökykyiseen.
Kokemukset osatyökyvyttömyyseläkkeistä ilmenevät kunta-alan, valtion ja kirkon henkilöstön eläkeasioita hoitavan Kevan teettämästä tutkimuksesta Edelleen työkykyinen, jossa kunta-alan työntekijät ja esimiehet kertovat itse kokemuksiaan osatyökyvyttömyyseläkkeiden käytöstä.
Työntekijät kokivat, että osatyökyvyttömyyseläkkeellä yksi tärkeimmistä asioista on muun työyhteisön tuki. Esimiehen myönteinen suhtautuminen osatyökykyiseen on tärkeää, sillä hän toimii usein esimerkkinä muille työyhteisön jäsenille.
Osatyökykyisen työskentely ei kuitenkaan saisi lisätä muiden työntekijöiden työmäärää, sillä se voi helposti huonontaa ilmapiiriä. Työkavereiden suhtautumiseen voi vaikuttaa myös omalla toiminnalla olemalla joustava esim. työvuorojen suhteen.
Työn oltava mielekäs
Työnantajalle ja esimiehelle osatyökykyisen työllistämisen keskeisin haaste on työjärjestelyt – miten löytää osatyökykyiselle työntekijälle sijainen tai miten jakaa työntekijän työ osiin?
On myös pohdittava, miten osa-aikaisuus vaikuttaa koko työpaikan ja työyhteisön toimintaan, sanoo tutkija Maija Träskelin. Suomalainen työkulttuuri perustuu hänen mukaansa vielä vahvasti ajatukseen, että kaikki tekevät täyttä työaikaa, ja esimerkiksi työvuorot rakentuvat usein sen mukaisesti. Esimiehet kaipaavatkin lisää joustavuutta ja väljyyttä työelämän rakenteisiin.
Osatyökykyisen työntekijän osaaminen ja voimavarat sekä työpaikan tarpeet ja työn vaatimukset olisi saatava kohtaamaan. Tärkeää on myös se, että työn mielekkyys säilyy ja työntekijä kokee saavansa työstä riittävästi haasteita.
Ongelmana tiedonkulku
Työntekijöiden mielestä osatyökyvyttömyyseläkkeellä hankaluuksia aiheuttaa usein tiedonkulku. Osatyökykyiseltä vaaditaan paljon aktiivisuutta, jotta hän pysyy mukana työpaikan ja työyhteisön asioissa.
Kunta-alalla osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevien määrä on lisääntynyt paljon viimeisen 10 vuoden aikana. Se on aina työntekijälle ja työnantajalle taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto kuin täysi työkyvyttömyyseläke.
Osatyökyvyttömyyseläkkeelle voi hakeutua, jos työntekijän työkyky on heikentynyt vähintään kaksi viidesosaa. Onnistuessaan osatyökyvyttömyyseläke voi olla merkittävä työssä jatkamisen tuki. Vuonna 2009 kunta-alan osatyökyvyttömyyseläkkeensaajista yli 90 prosenttia kävi töissä.