Vaalityö on kuin yleisurheilulajeista raain, 800 metrin juoksu. Koko ajan vedetään täysillä ja loppusuoralla vielä kiristetään vauhtia entisestään. Monesti Vasemmistolla ei ole riittänyt loppusuoralle paukkuja, mutta tällä kertaa emme hyytyneet kalkkiviivoilla.
Vasemmiston ehdokkaat ja tukiryhmäläiset tekivät mahtavan vaalityön. Olen ollut vasemmiston toiminnassa mukana 15 vuotta ja kertaakaan vaalityö ei ole ollut yhtä innokasta ja hyvähenkistä. Mukana vaalityössä oli satoja uusia aktiiveja. Nyt he ovat tulleet mukaan myös puoluetoimintaan, meillä on yli tuhat uutta jäsentä. Tervetuloa!
Mahtavasta vaalityöstä huolimatta emme voittaneet vaaleja. Vaaleissa oli vain yksi voittaja ja seitsemän häviäjää. Tulokseen ei voi olla tyytyväinen. Erityisesti Uudenmaan toisen paikan menettäminen viime sekunnilla kirpaisee edelleen.
Puheet auringonlaskun puolueesta voidaan unohtaa.
Silti vaaleissa oli paljon positiivista. Eduskuntaryhmä nuorentui ja naisistui. Moni ensikertalainen sai huikeita äänimääriä. Saimme paljon uusia ja nuoria kannattajia. Puheet auringonlaskun puolueesta voidaan unohtaa.
Kansa halusi vaaleissa protestoida harjoitettua politiikkaa ja poliitikkoja vastaan. Viime kauden oppositio sai enemmistön eduskunnassa. Nyt pitää tarkkaan miettiä, miksi protesti suuntautui Vasemmiston sijaan perussuomalaisiin.
Tyytymättömyys nykypolitiikkaa kohtaan olisi voinut kanavoitua myös ääninä Vasemmistolle. Sitä osoittaa Helsingin vaalitulos, kasvua 3,6 prosenttiyksikköä. Helsingissä perussuomalaiset jäivät 6,1 prosenttiyksikköä valtakunnallisen tuloksensa alapuolelle.
Julkisuudessa on arvioitu, että vihreät menettivät äänestäjiä Vasemmistolle. Vasemmistovihreät olivat syystäkin tyytymättömiä siihen, että vihreät ovat harjoittaneet kokoomuslaista talous- ja veropolitiikkaa viimeiset neljä vuotta. Vasemmisto on ollut uskottava vaihtoehto tälle politiikalle.
Helsingin vaalivoittoa ei selitä kuitenkaan vain siirtymä vihreistä vasemmistoon. Voitimme myös Itä-, Koillis- ja Pohjois-Helsingin betonilähiöissä. Osa protestista kanavoitui perussuomalaisten sijaan vasemmalle. Näin ei muualla Suomessa tapahtunut, vielä.
Monista happamista kommenteista on voinut päätellä, että ihmiset äänestivät väärin. Erityisesti vihreiden piiristä on tullut kommentteja, joiden mukaan Vasemmisto olisi jotenkin vääryydellä kerännyt ääniä heiltä. Toisaalta perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan on arvosteltu.
Tämä ei ole hedelmällinen lähtökohta vaalianalyysille. Jokaisen puolueen pitää miettiä, miten tekee asioita paremmin. Miten voimme koskettaa ihmisten tuntoja kuten perussuomalaiset nyt tekivät.
Vaalitappio käännetään jatkossa voitoiksi, kun otetaan mallia onnistumisista. Monistetaan toimivia käytänteitä kaikkialle Suomeen. Samalla korjataan niitä asioita, joissa nyt epäonnistuimme. Tällaisella positiivisella analyysillä tulevaisuus on vasemmiston.
Se tulevaisuus käynnistetään vappuna.
Kirjoittaja on Vasemmistoliiton puheenjohtaja.