Työturvallisuuskeskus (TTK) siirtää painotusta perinteisestä työturvallisuudesta kohti työhyvinvointia. TTK julkisti uudet teesinsä ja ydintehtävänsä torstaina kansainvälisenä työturvallisuuspäivänä.
TTK:n uudet tuulet johtuvat julkisuudessakin paljon velloneesta työurakeskustelusta. Palkansaajajärjestöt ovat korostaneet, että työuria tulisi pidentää ensisijaisesti työhyvinvointia ja työssä jaksamista edistämällä.
Kolmikantainen työelämätyöryhmä esitti noin vuosi sitten, että TTK:n yhteyteen luodaan ”työhyvinvoinnin palvelukeskus”. Sen tehtävänä olisi tarjota käytännönläheisiä työvälineitä ja palveluita työhyvinvoinnin edistämiseksi työpaikoilla.
Erillistä yksikköä tai keskusta TTK:hon ei kuitenkaan luoda. Sen sijaan toimeksiannon perusteella Työturvallisuuskeskuksen toimintaa on laajennettu.
TTK:n uusiin työhyvinvointipalveluihin kuuluvat muun muassa ”työhyvinvoinnin kohtaamispaikka” sekä ”työhyvinvointikortti”.
Yhteistyötä lisättävä
Työhyvinvoinnin kohtaamispaikan tarkoituksena on lisätä asiantuntijaverkoston yhteistyötä ja tarjota yrityksille yksi paikka, josta ne saavat tarvitsemansa tiedot ja apua työelämää kehitettäessä.
– Uusi sähköinen kohtaamispaikka tarjoaa jatkossa konkreettisen työalustan ja tietopankin työpaikkojen sisäiselle kehittämistyölle, kehittämispäällikkö Tiina-Mari Monni kertoo.
Siellä voi arvioida työpaikan nykytilaa, tehdä työhyvinvointisuunnitelman ja esittää asiantuntijoille kysymyksiä kehittämiseen liittyvistä asioista.
Työhyvinvointikortti pilottivaiheessa
Työhyvinvointikortti on kevään aikana päässyt kokeiluvaiheeseen. Kortin suorittamista kokeillaan huhti-toukokuun ajan. Pilottikoulutuksia on noin parikymmentä. Kouluttajina toimivat TTK:n asiantuntijat.
Kortin idea on lähtenyt liikkeelle työturvallisuuskortista. Työturvallisuuskortista tuli nopeasti suosittu, ja moni työnantaja vaatii työturvallisuuskortin suorittamista työntekijöiltään, etenkin työnjohdossa työskenteleviltä. Työhyvinvointikortista toivotaan samanlaista menestystarinaa.
Työhyvinvointikorttikoulutuksen tavoitteena on saada aikaan ”työhyvinvointia edistäviä prosesseja työpaikalla ja lisätä eri toimijoiden yhteistyötä”.
Koulutus keskittyy työhyvinvoinnin perusasioihin, eri toimijoiden rooleihin ja vastuuseen työhyvinvoinnin edistämisessä.
Koulutukseen liittyy myös oman työpaikan työhyvinvoinnin arviointitehtävä. Se auttaa kartoittamaan, mitkä työhyvinvoinnin osa-alueet ovat hyvin ja mitkä tarvitsisivat kehittämistä omalla työpaikalla.
Tavoitteena on, että työhyvinvointikortin suorittaminen avataan laajalle yleisölle syksyllä.