Teknologiateollisuus ry:n tuoreen tilannekatsauksen mukaan alan työllisyys on edelleen lasku-uralla. Vuoden 2008 jälkeen henkilöstö on vähentynyt kaikkiaan 11 prosenttia eli 35 000:lla ja on nyt 290 000.
Katsauksen mukaan teknologiateollisuuden yritysten henkilöstön vähentyminen jatkui alkuvuonna, joskin varsin hitaasti.
Teknologiateollisuuteen kuuluu Nokian kaltaisia elektroniikka- ja tietoteknologiayrityksiä, mutta myös perinteistä metalli- ja konepajateollisuutta.
Alan etujärjestö huomauttaa, että teknologiateollisuuden yritysten näkymät ovat epäyhtenäiset. Keskiarvoista ei siksi voi tehdä kauaskantoisia johtopäätöksiä.
Synkin vaihe ohitettu
Katsauksen mukaan teknologiateollisuuden liikevaihdossa Suomessa ohitettiin talouskriisin synkin vaihe vuoden 2010 alussa. Sen jälkeen liikevaihto on asteittain elpynyt. Se on kuitenkin edelleen selvästi pienempi kuin ennen kriisiä syksyllä 2008.
– Viimeaikaisesta kysynnän paranemisesta huolimatta Suomessa sijaitsevien alan yritysten ennustehorisontti on lyhyt. Lisäksi tilanne yrityksissä vaihtelee merkittävästi, katsauksessa todetaan.
Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia tammi-maaliskuussa euromääräisesti 34 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2010 ja saman verran kuin edeltävällä vuosineljänneksellä loka-joulukuussa.
Kun verrataan tilannetta talouskriisiä edeltävään aikaan syksyllä 2008, uudet tilaukset olivat tammi-maaliskuussa 30 prosenttia alemmalla tasolla.
”Suomen kilpailukykyä parannettava”
Teknologiateollisuus ry:n johtohahmot toistivat katsauksen julkistamisen yhteydessä tutut teesinsä Suomen tulevalle hallitukselle. Suomen kilpailukykyä olisi parannettava ensisijaisesti verotusta alentamalla.
– Tulevan hallituksen on uskallettava uudistaa verotusta niin, että se kannustaa paremmin työn tekemiseen, kasvuun, omistajuuteen ja investointeihin Suomessa, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen totesi.
Turusen mielestä hallituksen tulisi unohtaa pyrkimykset kaventaa kansalaisten tuloeroja.
– Tässä tilanteessa kilpailukyvyn rakentaminen ja kasvun aikaansaaminen on oltava verolinjausten tärkein tavoite, ei tulojen kerääminen tai tuloerojen tasaaminen, Turunen linjasi.