Työturvallisuus syntyy riskien hallinnasta ja työn hyvästä suunnittelusta. Tänään torstaina vietetään YK:n kansainvälistä työturvallisuuspäivää.
YK:n Kansainvälisen työjärjestön (ILO) mukaan turvalliseen työhön tarvitaan viisi askelta. Ensin on tunnistettava riskit. Tämän jälkeen pitää miettiä, keitä nämä riskit voivat vahingoittaa ja miten.
Kolmanneksi pitää arvioida, mikä on riskin merkitys ja mihin ennaltaehkäiseviin toimiin työpaikalla täytyy ryhtyä. Neljäs askel on kirjanpito. Havainnot, puutteet ja työsuojelutoimenpiteet tulee kirjata ja niiden toteutumista tulee valvoa.
Nämä neljä askelta ovat yleensä kunnossa, mutta viimeinen jää usein ottamatta. Työsuojelusuunnitelmiin pitää nimittäin tehdä säännöllisesti muutoksia, täydennyksiä ja parannuksia.
Jos työ tai työvälineet muuttuvat tai jos tulee uusia keinoja parantaa työturvallisuutta, vanhat käytännöt pitää vaihtaa uusiin. Riskien arvioinnin olisi oltava jatkuvaa.
ILOn mukaan työturvallisuus kiteytyy neljään kehotukseen: suunnittele, tee, tarkasta ja toimi.
Pienet työpaikat vaarallisia?
Etenkin pienet yritykset laiminlyövät herkästi työturvallisuusasiat.
Syitä on useita. Keskeisin on, että pienellä työpaikalla työntekijät eivät erikoistu yhteen tehtävään, vaan kaikki tekevät kaikkea. Tämä tekee työn usein mielekkääksi ja vaihtelevaksi, mutta samalla vaaralliseksi. Pienessä yrityksessä on usein myös vähän tietoa ja resursseja hoitaa työturvallisuusasioita.
Parhaiten työturvallisuusasiat on ILOn mukaan hoidettu monikansallisissa yrityksissä. Näiden ongelmana ovat kuitenkin pitkät alihankintaketjut. Vaikka työturvallisuus on emoyhtiössä erinomaisella tolalla, alihankkija voi olla pieni yritys, joka ei työturvallisuudesta piittaa. ILOn mielestä tilaajalla pitäisi olla suurempi vastuu alihankkijoiden työturvallisuudesta.
Nanoteknologia tuo ongelmia
Kansainväliset työturvallisuusviranomaiset varoittavat työturvallisuuspäivänä myös nanoteknologian ongelmista. Nanopartikkelit ovat mikroskooppisia hiukkasia, joita tuotetaan muun muassa kemianteollisuudessa.
Nanopartikkelit voivat olla kemiallisia yhdisteitä tai muita pienhiukkasia. Ne voivat olla myös eläviä, biologisia organismeja. Esimerkiksi homeitiöt ja siitepöly ovat nanopartikkeleita.
Teollisuus panostaa yhä enemmän erilaisten nanopartikkeleiden tuotantoon, mutta niiden terveysvaikutusten tutkiminen on vielä lapsenkengissä.
Työterveysasiantuntijat eri puolilla maailmaa ovat huomauttaneet, että terveysvaikutukset, jotka tulevat vasta pitkän aikavälin kuluttua, jäävät helposti huomaamatta. Nanopartikkelit voivat olla tikittävä aikapommi.
Lääketieteen historia tuntee monia esimerkkejä teollisista tuotteista, joiden luultiin olevan vaarattomia, mutta joiden haitat tulivatkin näkyviin vasta vuosikymmenten kuluttua.
Rakennusteollisuudessa paljon käytetty asbesti lienee tästä surullisin esimerkki. Sen keuhkosyöpiä aiheuttava vaikutus valkeni työterveysviranomaisille vasta, kun sadat tuhannet rakennustyöntekijät olivat altistuneet sille eri puolilla maailmaa.
ILOn mukaan työturvallisuus kiteytyy neljään kehotukseen: suunnittele, tee, tarkasta ja toimi.