– En tiedä, mistä toimitusjohtajan vaihtaminen johtuu. Ehkä syynä oli, että emme saaneet risteilijätilausta, telakan pääluottamusmies Jari Aalto arvelee.
Royal Caribbean -varustamon loistoristeilijän tilaus meni saksalaiselle Mayer Werftille. Tähän saakka Turun telakka ollut lähes risteilijöitä rakentava ”hovitoimittaja”.
– Mayerilla on investoitu tuotekehittelyyn satoja miljoonia euroja. Kyllä se vaikuttaa tarjoushintaan, Aalto arvioi.
Aallon mukaan Turun telakkaan ei ole investoitu tarpeeksi. Tämä seisova tila alkoi pääluottamusmiehen mukaan jo Aker Finnyardsin aikaan. Kvæner Masa Yards ja Aker Finnyards fuusioituivat vuonna 2005 Aker Finnyardsiksi.
Aallon mielestä ei herätä erityistä luottamusta, kun toimitusjohtajat vaihtuvat tiheään tahtiin.
Johtajan vaihto ehkä seuraus häviöstä
Aalto arvelee, että syy Heikinheimon potkuille saattoi olla tilauksen meno sivusuun saksalaisille. Aalto muistuttaa, että tällaisissa tapauksissa yhtiöllä ei ole tapana tiedottaa perusteista.
Heikinheimo ehti toimia johtotehtävässään yhdeksän kuukautta. STX Finlandin toimitusjohtajaksi astuu eteläkorealainen Su-Jou Kim, joka on STX Finlandin hallituksen puheenjohtaja ja emoyhtiö STX Europen toimitusjohtaja. Su-Jou Kimin nimitystä pidetään väliaikaisena.
Heikinheimo tuli Aker Finnyardsin toimitusjohtajaksi vuonna 2007, kunnes Martin Landtman korvasi hänet 2008. Landtman työskenteli tätä ennen Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikön projektijohtajana.
Syyskuussa 2008 eteläkorealaisen STX:n omistusosuus Aker Finnayardsissa nousi 92 prosenttiin. Nyt telakkayhtiö on kokonaan STX:llä.
Su-Jou Kim sanoo tiedotteessaan, että STX Finland pyrkii jatkossakin rakentamaan maailman komeimpia risteilyaluksia.
Työtä tuhannelle korjausurakasta
Tilapäistä helpotusta Turun telakalle tuo Itämerelle kaasuputkea laskevan italialaisaluksen huoltotyöt. Ne antavat töitä noin tuhannelle hengelle kuukauden ajaksi toukokuun alkupuolelta alkaen. Töitä paiskitaan 12 tunnin vuoroissa vuorokaudet ympäri joka viikonpäivänä.
Castoro Sei -alus on ennen huoltoa saanut päätökseen toisen kaasuputken laskutyöt. Huollon jälkeen on edessä toisen putken lasku.
Telakalla käynnillä pyritään varmistamaan aluksen toimintavarmuus. Suoranaisten vikojen korjaamisesta ei ole kyse. Laiva on 152 metriä pitkä.
Nord Stream -yhtiölle kaasuputken toimittaa offshore-rakentamiseen erikoistunut Saipem-yhtiö, joka operoi kaikissa maanosissa.
Turun telakan tilauskirjassa pikku töiden lisäksi on Viking Linen tilaus matkustaja-autolautasta Turun ja Tukholman väliseen liikenteeseen. STX:llä on myös optio toisen aluksen toimittamiseen.
Autolautan työllistävä vaikutus suoritusportaassa alkaa näkyä syksyn puolella. Tällä hetkellä töitä on tuskin nimeksikään.