Vasemmistoliiton uusi kansanedustaja Eila Tiainen Jyväskylästä onnistui laajentamaan puolueen kannatuspohjaa ja toivoo samanlaisen väljemmän ajattelun jatkuvan myös puolueen edessäolevissa koitoksissa.
Yleisradion toimittajan työstä eläköitynyt Eila Tiainen lähti Vasemmistoliiton ehdokkaaksi vasta siinä vaiheessa, kun suurin osa paikoista oli jo täytetty. Takamatkalta lähtenyt ehdokas kiri monipuolisen ja osaavan tukijoukon avustamana kärkeen ja varmisti lisä-äänillään Vasemmistoliiton kansanedustajapaikan Keski-Suomessa myös Matti Kankaan vetäytymisen jälkeen.
Yhden yön nukuttuaan uusi kansanedustaja tunnustaa, ettei heti alussa jaksanut uskoa läpimenomahdollisuuksiinsa.
– Kun asettautuu ehdolle, pitää lähteä sillä mielellä, että tulee valituksi. Ja töitä pitää tehdä siitä lähtökohdasta, että haluaa mahdollisimman suuren äänisaaliin ja tietenkin myös sen paikan. Tammikuulla kun kampanjointia aloitettiin, en vielä jaksanut uskoa, kun näytti niin hiljaiselta tämä elämänmeno.
”Kyllä tää hyvin menee”
Järjestöväen ulkopuolelta ehdokkaaksi asettuneen Tiaisen usko vahvistui vähitellen kun tukiryhmät vanhat konkarit Veli Hytönen ja Seppo Ahonen sekä naisenergiaa ryhmässä edustanut Arja Kautto vakuuttivat ehdokkaalleen, että ”kyllä tää hyvin menee”.
– Vaikken olisikaan päässyt läpi, se ei olisi minun elämääni heilauttanut. Minulla ei ollut pakonomaista tarvetta tehdä tätä hommaa hampaat irvessä. Pitää lähteä tekemään hyvää tulosta, mutta pitää olla myös iloa mukana siinä tekemisessä.
Tiainen arvelee saaneensa varsin paljon ääniä puolueen perinteisen kannattajajoukon ulkopuolelta. Tällaisia ihmisiä oli myös tukiryhmän toiminnassa mukana.
– Sain paljon palautetta jopa semmoisilta ihmisiltä, jotka tulivat sanomaan, etteivät ole ikinä äänestäneet minkään väristä vasemmistoa, mutta äänestävät minua. Toivottavasti tältä pohjalta voimme jatkaa myös edessäoleviin koitoksiin. Minusta tällaisen vähän väljemmän ajattelun ja jonkin sortin ilolla tekemisen tulisi kuulua Vasemmistoliitolle.
Tulos tehtiin yhdessä
Tuore kansanedustaja korostaa, ettei kukaan voi tehdä politiikassa hyvää tulosta yksinään.
– Hyvä tulos tehtiin yhdessä. On samantekevää kuka pääsee, kun tehdään töitä puolueelle ja meidän ajamille asioille. Ei minua olisi haitannut, vaikka Kauton Juho tai kuka muu tahansa meistä olisi tullut valituksi. Tärkeä oli olla tekemässä sitä hyvää vaalitulosta yhdessä.
Tyytymättömien protesti
Valtakunnan vaalitulosta Tiainen luonnehtii pöyristyttäväksi ja järkyttäväksi.
– Kyllä minun olisi toimittajana ollut vaikea suhtautua viileästi tällaiseen tulokseen. Onhan tämä ihan järkyttävää: kokoomus ja persut. Voiko oikeistolaisempaa elämää ollakaan?
Tiainen ymmärtää vaalituloksen ensisijassa kansan protestina suurten puolueiden menolle.
– Ymmärrän sen vain niin, että ihmisiä ottaa hirveästi päähän, kun kolme suurta puoluetta ovat vaan vuorotelleet hallituksessa, eikä politiikassa ole näkynyt heidän kannaltaan mitään eroa. Iso osa on kai tuumannut sen pitemmälle ajattelematta, että nyt näytetään niille äänestämällä persuja.
Valtakunnallisesta suunnasta poiketen Vasemmistoliitto kasvatti Keski-Suomessa ääniosuuttaan ja äänimääräänsä neljän vuoden takaisiin vaaleihin verrattuna. Kannatus nousi 7,5 prosentista yhdeksään prosenttiin ja lisä-ääniä tuli yli 2 700.