Kuusitoistavuotias Ella Kivisaari tietäisi ketä äänestää, hänellä on myös mielipide siitä, miksi äänestäminen on tärkeää.
– Olen miettinyt todella paljon sitä, että minkä ihmeen takia pitäisi äänestää.
Syyksi ei riitä ainoastaan yhteiskuntaopin opettajan uhkaus kummittelemaan jäämisestä, vaan Kivisaari uskoo, että kaikkien olisi kannettava kortensa kekoon.
Asioita ajatellaan seuraavia alennusmyyntejä pidemmälle.
– Jos kaikki muurahaiset ajattelisivat, ettei yhden puuttuminen haittaa, niin sitten ei olisi kekoa ollenkaan, hän toteaa.
Äänioikeus on Kivisaaren mukaan osa demokratiaa, mutta äänivelvollisuudeksi hän ei sitä haluaisi kääntää.
– Belgiassa, Australiassa ja uudessa Seelannissa saa parinkympin sakot jos ei äänestä, mutta mielestäni sekin on väärin. Jos kukaan ei äänestä, niin ehkä se on merkki siitä, ettei ole sellaisia ehdokkaita, joita kansa haluaa äänestää.
– Kyllä äänestäminen silti on mielestäni tarpeellista, koska kansan takiahan niitä vaaleja järjestetään. Ei me tarvittaisi mitään vaaleja, jos täällä olisi diktaattori, hän huomauttaa.
Ella Kivisaari on tarvittaessa valmis ohjaamaan myös vanhempiensa äänestyskäyttäytymistä.
– Jos äiti ei meinaa muuten äänestää, niin kyllä minä sitten haluaisin, että hän äänestää puolestani.
Nuoret uurnille
Ella Kivisaari on pohtinut myös sitä pitäisikö äänioikeusikää laskea.
– Minulla on aika kaksijakoinen mielipide siitä, mutta kallistun sen puolelle, että kyllä 16kesäisten pitäisi saada äänestää.
– Koulussa opetetaan kaksi tuntia viikossa pelkkiä vaaliasioita ja yhteiskuntatoimintaa, käydään läpi Libyan kriisiä ja Japanin tilannetta.Sellaista hetkessä kiinni olevaa tietoa, että jos vertaan itseäni esimerkiksi omiin vanhempiini, niin ihan varmasti osaan luetella enemmän puolueita ja kansanedustajaehdokkaita kuin he.
Kivisaari pitää ristiriitaisena, että yhdeksäsluokkalaisille opetetaan Suomen valtion toimintaa ja sitten kuitenkin evätään oikeus käyttää sitä tietoa käytännössä. Hän kuitenkin toteaa, etteivät kaikki ikäryhmästä ole vielä kypsiä äänestämään.
– Osa omistakin koulukavereista on just sellaisia, jotka äänestäisivät läpällä ehdokasta, jonka numero on 69. Löytyyhän näitä aikuisistakin, mutta ehkä prosentti numeroa 69 tai 666 äänestävistä nousisi, jos ikärajaa laskettaisiin.
Ella Kivisaari toteaa, että hänen kaveriporukassaan ollaan valveutuneita ja asioita ajatellaan seuraavia alennusmyyntejä pidemmälle.
– Minua kiinnostavat yhteiskunnan asiat ja ylipäänsä isot kysymykset, pohdin asioita hirveesti itse. Itselläni vahvoja ideologisia ajatuksia, jotka ovat hyvin yhteiskuntakeskeisiä.
Esimerkiksi hän nostaa naisten ja tyttöjen kouluttamisen tarpeen.
Oikeus nurista
Äänestämättä jättäminen voi olla harkittu päätös, mutta sitten täytyy olla valmis elämään päätöksensä mukaisesti.
– Jos ei kanna sitä omaa korttansa kekoon, niin ei sitten myöskään nurise. Eli jos ei tee mitään, niin sitten on oltava myös muuten passiivinen.
– Kun näytät oman mielipiteesi, niin sitten olet tehnyt voitavasi ja voit jatkaa myötävaikuttamista. Jos vain passiivisesti istuu ja itkee, niin se on sellaista typerää, itsekästä nurisemista.
Vaikka Ella Kivisaari kannattaakin demokratiaa, hän toteaa, ettei pidä mennä yltiödemokratiaan, jossa yritetään miellyttää kaikkia.
– Just luin jostain naistenlehdestä, että kompromissi on taloa rakentaessa huono ratkaisu, koska siihen ei loppujen lopuksi kukaan ole tyytyväinen. Sama pätee demokratiassa täytyy tehdä tasapuolisesti päätöksiä, jotka eivät miellytä kaikkia, mutta jotka pitemmällä tähtäimellä ajavat yhteisön hyvinvointia.
Vaalipäivä 17.4. Äänestyspaikat ovat avoinna kello 9-20. Alustavan laskennan tulos valmistuu ennen puoltayötä. Tulokset vahvistetaan 20.4.