Helsingissä tajuttiin, että toinen kansanedustaja on vajaan 800 äänen päässä ja se pani porukkaan entistä enemmän säpinää. Ehdokkaat näkyvät metroasemien liepeillä, toreilla, teltta kiertää, vaalimökki kerää porukkaa. On taidenäyttelyä, bileitä, kahvitarjoilua.
– Kukaan ei ole täyte-ehdokas. Nämä aikovat tosissaan ottaa sen toisen paikan, piirijärjestöstä sanotaan.
Vahvin ehdokas on puoluejohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki, jonka katu-uskottavuuden ja asiaosaamisen arvioidaan nostavan hänen henkilökohtaisen äänimäärän yli 10 000. Mutta kuten Arhinmäki sanoo, varmoja läpimenijöitä ei ole.
Takaa tulee kaksi naista, puoluesihteeri Sirpa Puhakka, pitkän linjan terveys- ja sosiaalipoliitikko ja kaupunginvaltuutettu, sekä toimittaja, kaupunginvaltuutettu Silvia Modig, joka panostaa erityisesti asumis- ja ympäristöasioihin.
Kärkijoukoissa arvioidaan olevan myös legendaarinen tuottaja Atte Blom, kaupunginvaltuutettu Pekka Saarnio ja Vasemmistonuorten puheenjohtaja Dan Koivulaakso.
Vuoden 2007 vaaleissa vasemmiston kannatus Helsingissä oli 6,8 prosenttia. Nyt tavoite on 9 ja runsaalla 8 prosentilla irtoaisi toinen kansanedustajan paikka, jos äänestysprosentti nousee päälle 70 prosentin.
Helsingissä perussuomalaiset saavat varmasti kansanedustajan, ehkä jopa kolme. Kokoomuksen ja SDP:n uskotaan menettävän paikkoja.
Keskusta saanee pääministeri Mari Kiviniemen läpi, vaikka pääministeriys ei juuri näytä nostavan puolueen kannatusta pääkaupungissa. Vihreiden osuus säilynee ennallaan ja RKP säilyttänee paikkansa.
Tasavahva rintama
Uudellamaalla käydään kovaa kilpaa vasemmiston toisesta kansanedustajan paikasta. Istuva kansanedustaja Kari Uotila jatkanee, mutta takaa tulee tasainen rintama: poliittinen sihteeri Jussi Saramo, puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Pia Lohikoski, vahva kuntavaikuttaja Kati Tyystjärvi, urheilujohtaja Sari Virta, toimittaja Antero Eerola.
Tavoite on kolme paikkaa, mutta kannatusluvut eivät ole antaneet kolmannelle paikalle tukea. Vaalipiiri on iso ja useimmat puolueet ovat laittaneet sinne ehdolle tähtensä: On Timo Soini, Jyrki Katainen, Alexander Stubb, Maria Guzenina-Richardson, Paula Lehtomäki, Tuija Brax.
Vasemmistossa uskotaan kuitenkin aidon kilvoittelun tuomaan nosteeseen. Siihen innostaa kansanedustaja Jaakko Laakson luopuminen.
Nimekkäimpien ehdokkaiden takaa tulee vielä toinen työteliäs rintama kuntapoliitikoita ja aktiivisia kampanjoijia, kuten Armi Lindell, Pirkko Kotila, Arja Tiainen, Sami Heikkilä, Hannu Makkonen.
Varsinaiseksi voittajaksi vaalipiirissä ennustetaan kuitenkin Perussuomalaisia, jotka voivat nostaa valittujen määränsä kahdesta seitsemään. Juuri Uudellamaalla perussuomalaisten nousu on varminta, koska Soini on ehdolla tässä vaalipiirissä. Keskusta menettäisi, samoin demarit.
Aito kisa
Hämeessä vasemmiston kyselykannatus on ollut viime vaalien tasolla ja kansanedustajan paikasta menossa aito kisa, kun kansanedustaja Matti Kauppila luopuu paikastaan.
Nimistä eniten esillä ovat puolueen riihimäkeläinen varapuheenjohtaja ja Aino-Kaisa Pekonen ja lahtelainen Antti Holopainen. Jos saadaan yllätys, kansanedustaja voi jatkossa olla hämeenlinnalainen Ritva Oinonen, Janakkalan Helena Puistola, forssalainen Janne Nieminen tai lahtelainen Vuokko Kautto.
Myös tässä vaalipiirissä Perussuomalaiset on vahvoilla, sunnuntain Hämeen Sanomien mukaan se voisi saada jopa neljä paikan rökälevoiton. Menettäjiä olisivat kokoomus, vihreät ja demarit.
Naisten taisto
Pirkanmaalla vasemmistolle ennustetaan kahta naiskansanedustajaa. Istuvista kansanedustajista Minna Sirnö on ehdolla, Mikko Kuoppa lopettaa.
Kärkikaartiin lasketaan 5 – 6 naista. Sirnön lisäksi entinen kansanedustaja Ulla-Leena Alppi, tutkija Anna Kontula, PAMin aluepäällikkö Niina Koivuniemi ja Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Minna Minkkinen kampanjoivat niin rajusti, että miehet jäävät jalkoihin.
Miehistä mainitaan tv-ohjaaja Anssi Repo ja pääluottamusmies Kalle Hyötynen. Miesten eduksi lasketaan se, että Kuopalta vapautuu paljon miesääniä.
Yliopistomaailmasta nostetaan vielä pääluottamusmies, tutkija Sinikka Torkkola ja tutkija Jukka Peltokoski.
Pirkanmaalla uskotaan, että puolueiden asemat eivät paljon muutu. SDP:n arvioidaan menettävän yhden viidestä kansanedustajastaan ja muiden nykyisten eduskuntapuolueiden säilyttävän asemansa, vaikka kannatus laskenee, paitsi perussuomalaisten, jotka tuplannevat edustajansa yhdestä kahteen. Vihreidenkin kannatuksen epäillään olevan nousussa.
Todentuuko unelma?
Pohjanmaalla vasemmiston tilanne on tiukka. Viime eduskuntavaaleissa vaasalainen nuorisokodin johtaja Harri Moisio jäi 26 äänen päähän kansanedustajuudesta ja on ehdokkaana. Nyt paikka halutaan ja Vaasan vaalipiirissä on panostettu sekä ehdokasasetteluun että kampanjointiin.
Vahvoja nimiä ovat myös Kokkolan Eila Aarnos ja Vesa Pohjola. Pietarsaaresta mainitaan Vuokko Piippolainen ja Jari Leppäkangas. Varmaa tulosta odotetaan myös vaasalaiselta Anneli Mantilalta.
Vaasan vaalipiirissä perussuomalaisten ei odoteta tekevän niin hurjaa nousua kuin muualla, sillä siellä puolue on jo tuttu. Toinen paikka olisi jopa yllätys, kun kansanedustaja Raimo Vistbacka ei ole enää ehdolla.
Kokoomuksella on vaikeuksia viimeisen paikkansa pitämisessä ja alueen suurpuolue keskustan sisällä on kova kamppailu, johon värinsä tuo entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen.
Kristillisdemokraattien on vaikea pitää paikkaansa, mutta RKP pitänee kolme paikkaansa. Demareiden puheenjohtaja on Pohjanmaalta ja hän vetää toisen edustajan mukanaan.
Viimeistä paikkaa?
Myös Keski-Suomen vasemmistolaiset elävät jännittäviä aikoja. Ainoa kansanedustaja Matti Kangas luopuu, joten kenttä on avoin, mutta epävarmuutta lisää se, että vasemmiston paikka oli 2007 vaalipiirin viimeinen ja tuli vain 58 äänen raolla paikkaa kärkkyneeseen kokoomukseen. Nyt paikalliskyselyt lupaavat kuitenkin kansanedustajaa vasemmistolle.
Keskustan ja SDP:n taas ennustetaan menettävän yhdet paikat perussuomalaisille, samoin kristillisdemokraattien. Kokoomus säilyttäisi oman kansanedustajansa.
Vasemmiston ehdokkaista Jyväskylässä vahvoina pidetään Eila Tiaista, Jarmo Ritasta ja Kari Yksjärveä.
Äänekoskelaiset Sirpa Martins ja Juho Kautto ovat kampanjoineet kovaa ja systemaattisesti. Myös jämsäläiseltä Pertti Riihiseltä odotetaan hyvää tulosta, samoin jyväskyläläiseltä, erityisesti yliopiston piirissä uskottavalta Tero Toivaselta.
Vanhoilla jatketaan?
Varsinais-Suomessa kahta paikkaa pidetään realistisena tuloksena. Ne menisivät istuville kansanedustajille Annika Lapintielle ja Jyrki Yrttiaholle.
Vaikka tilanne on suhteellisen vakaa, takaa tulevat nuoret naiset, Mirka Muukkonen ja opiskelijapoliitikko Li Andersson
Myös telakan pääluottamusmies Jari Aallolle ennustetaan hyvää tulosta.Kyselyiden mukaan perussuomalaiset saisivat Varsinais-Suomesta kolme kansanedustajaa nykyisen nollan sijaan. Paikat menisivät kokoomukselta, keskustalta ja SDP:ltä.
Kuka tahansa
Satakunnassa vasemmiston kansanedustaja saattaa vaihtua, sillä Veijo Puhjon äänimäärä on pudonnut vaali vaalilta. Paikkaa kärkkymässä ovat viimekertainen kakkonen Aki Nummelin, ay-liikkeen ehdokas Jari Myllykoski ja porilainen yleisehdokas Juha Sandberg.
Musta hevonen voi olla entinen kansanedustaja Katja Syvärinen. Hän on ollut pois Satakunnasta kaksi vaalikautta ja vaalipiirissä pidetäänkin kysymysmerkkinä sitä, millaista kiilaa vahva naisehdokas lyö miesten rivistöön.
Perussuomalaiset saanee yhden kansanedustajan paikan, joka menee keskustalta. Kokoomus jatkanee kahdella ja SDP kolmella kansanedustajalla.
On mistä valita
Oulun vaalipiirissä vasemmistolla on monta vahvaa ehdokasta. Vaikka on ennustettu paikan menetystä, puolueen piirissä kolmea kansanedustajaa pidetään kohtuullisen varmana tuloksena ja neljättä tavoitellaan. Istuvista kansanedustajista Raahen Unto Valpas jää pois ja jatkaa haluavat Oulun Martti Korhonen ja Suomussalmen Merja Kyllönen.
Ehdolla ovat myös entinen kansanedustaja Anne Huotari ja puolueen varapuheenjohtaja Risto Kalliorinne. Vahvoiksi on arvioitu myös Raahen Katja Hänninen, oululaisten nuorisoehdokas Hanna Sarkkinen, Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Vesa Kaikkonen ja sotkamolainen Jouko Korhonen.
Perussuomalaisille luvataan neljää paikkaa 18:sta. Menettäjiä olisivat vasemmiston lisäksi keskusta ja kokoomus. Vaalipiirissä kysytään kuitenkin, löytyykö persuilta loppujen lopuksi vetovoimaisia ehdokkaita.
Tiukat paikat
Lapissa luopuvan Esko-Juhani Tennilän paikkaaminen on kovan työn takana. Hänen äänensä voivat jäädä nukkumaan.
Yksi paikka vasemmistolle lienee varma, mutta harva osaa ennustaa toisen paikan kohtaloa, sillä Lapin paikkajako voi muutenkin mennä uusiksi. Ääniä on paljon vapaana. Tennilän lisäksi istuvista kansanedustajista poissa ovat eduskunnan jättävä keskustan Hannes Manninen ja Uudenmaan vaalipiiriin siirtynyt Paavo Väyrynen.
Toinen sekoittaja on Perussuomalaiset. Luvassa on ollut yksi kansanedustajan paikka. Keskustalle on povattu roimaa menetystä äänimäärissä, mutta ei paikkamäärissä. Demareiden ainoa paikka näyttää varmemmalta kuin kokoomuksen paikka.
Vasemmistosta jatkanee Kemijärven kansanedustaja Markus Mustajärvi. Toiseksi veikataan kemiläistä Sari Moisasta. Lisäksi puheissa ovat Rovaniemen Jaakko Portti ja Jaakko Ylitalo.
Lapin vasemmiston ongelma on heikko naiskannatus. 2007 vaaleissa vasemmiston äänistä vain 10,1 prosenttia meni naisille.
Yhden miehen show
Kymi on vasemmistolle vaikea paikka. Kansanedustaja Pentti Tiusanen on yksin kärjessä ja puolueen kannatus vaalipiirissä oli vuoden vaihteessa vain viisi prosenttia. Kymessä tilanne on ennenkin ollut tiukka, mutta vaalityöllä kannatus on saatu nousemaan.
Yhden ehdokkaan ylivoimaisuus latistaa muiden kampanjointia. Semi Lommi uskoo silti mahdollisuuksiinsa ja muistuttaa kampanjassaan, että sinä päätät, uusi vai vanha.
Tulevaisuutta vasemmistolla kuitenkin on Kymessä. Nuorisokolmikko Tiia Meuranen, 19, Joona Mielonen, 25, ja Tomi Rouhiainen, 26, ovat tuoneet kampanjaan reipasta henkeä.
Kymi on vahvaa perussuomalaisten aluetta ja heille on ennustettu jopa kolmea edustajaa. Demareiden arvioidaan olevan suurin häviäjä vuoden 2007 vaalien tapaan.
Kokoomuksen ja keskustan uskotaan pitävän kummankin kolme paikkaansa. Kristillisdemokraateilla on yksi paikka.
Vasemmiston kuopiolaisen kansanedustajan Erkki Virtasen arviodiaan uusivan pestinsä, vaikka Pohjois-Savon vaalipiirin kansanedustajien määrä pienenee kymmenestä yhdeksään.
Muita vahvoja vasemmiston ehdokkaita ovat Varkauden Matti Semi ja Siilinjärven Raija Hassinen.
Perussuomalaisille ennakoidaan kahta paikkaa. Menettäjiksi luetaan niin keskusta, SDP kuin kokoomus, jonka tähti Jyrki Katainen jätti synnyinseutunsa. Kristillisdemokraattienkin tilanne on epävarma.
Vaalivoitot luvassa
Sekä Pohjois-Karjalasta että Etelä-Savosta vasemmisto odottaa vaalivoittoa, vaikka kansanedustajaa tuskin saadaan.
Esimerkiksi Etelä-Savon kannatus noussee viime vaalien 1,7 prosentista jo sillä, että nyt vasemmistolla on ehdokkaita paikkakunnilla, joilla ei viimeksi ollut. Nimistä nostetaan Juha Valkonen ja Pieksämäen nuoret, etunenässä Julia Vatanen, ja Ristiinan Merja Vasajoki.
Muiden puolueiden välille ei odoteta suuria siirtymiä, tosin vihreiden vaaliliitolla viimeksi läpi saaman Heli Järvisen ennakoidaan putoavan. Nyt keskustalla on kaksi, kokoomuksella kaksi ja demareilla yksi kansanedustaja.
Pohjois-Karjalassa vasemmistolle rohkeimmat ennustavat jopa kansanedustajan paikkaa. Usko perustuu siihen, että vasemmistodemareihin luettu Esa Lahtela jättää paikkansa.
Neljän prosentin kannatuksessa on kuitenkin nostamista ja varsinainen tähtäin on myöhemmissä vaaleissa.
Nimistä mainitaan Petteri Tahvanainen, Auvo Rouvinen ja Milla Pyykönen.
Arviot perustuvat vaalipiireissä tehtyihin haastatteluihin.