Vasemmiston tamperelainen kansanedustaja Minna Sirnö jätti kantelun Julkisen sanan neuvostolle Keskisuomalainen-lehden toiminnasta.
Lehti julkaisi Keuruun Kokoomuksen puheenjohtajan Tapio Paappasen mielipidekirjoituksen printtilehdessä ja nettisivuillaan näyttävästi eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen lopuilla. Kokoomuspuheenjohtaja hyökkää kirjoituksessa Sirnöä vastaan ja väittää tämän valehdelleen kansalaisille.
Asia koski Keuruun varuskunnan kohtaloa. Paappanen tulkitsi Sirnön sanoneen, että varuskunta lopetetaan. Sirnö on eri mieltä.
– Kirjoituksella on selkeästi kytky eduskuntavaaleihin ja sillä on pyritty vaikuttamaan vaalitulokseen Keski-Suomessa, Sirnö tähdentää.
Käytöstavoissa puutteita
Sirnö arvioi kirjoittajan kohdalla kyseessä olevan säälittävä sivistyksen ja hyvien käytöstapojen puute.
– Mutta pitkään toimineen maakuntalehden kohdalla kyse ei voi olla tietämättömyydestä tai ajattelemattomuudesta kumpuavasta teosta, hän jatkaa.
Hänestä kirjoitus ei ollut tavanomainen kriittinen poliitikkoon kohdistunut arvostelu, vaan kunnianloukkauksen määritelmän täyttävä teksti.
– Se täyttää pykälän määritelmän ”joka esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa”.
Sirnön mielestä se, että kirjoitus kuvitettiin, korostaa lehden tehneen tietoisen päätöksen mielipidekirjoituksen julkaisusta sellaisenaan.
Vastine lyhennettiin ja piilotettiin
Sirnö muistuttaa Journalistin ohjeiden edellyttävän, että tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti.
– Erityisen tärkeää se on ohjeiden mukaan kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus, hän sanoo ja toteaa Keskisuomalaisenkin arvioivan omilla sivuillaan, että ”… sanomalehdillä on merkittävä rooli mielipideilmaston muokkaajana ja keskustelun käynnistäjänä”.
– Jo julkaistessaan minua ja puoluettani vahingoittavan ja halveksuvan mielipidekirjoituksen sellaisenaan, lehti on käyttäytynyt hyvän journalistisen tavan vastaisesti ja käyttänyt rooliaan mielipideilmaston muokkaajana ja keskustelun käynnistäjänä arveluttavalla tavalla, Sirnö sanoo.
Keskisuomalainen viivytteli Sirnön vastineen julkaisemisessa. Hänestä se osoittaa, että lehti halusi vaikuttaa vaalien lopputulokseen.
Lopulta vastine julkaistiin, mutta lyhennettynä, ilman kuvaa ja eri osassa lehteä kuin alkuperäinen mielipidekirjoitus. Mielipidekirjoitus löytyy yhä verkkolehdestä, vastine ei.
Muualla verkossa:
http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/keuruun-kasarmit-ovat-kunnossa/662404