Ympäristöministeriön selvityksen mukaan joka kolmas asunnon tai omakotitalon omistaja karttaa remontteja. Välinpitämättömästi remontteihin suhtautui noin 16 prosenttia vastaajista.
Remontin välttäjille asunnon ostamisessa tärkeintä on, että korjauksia ei ole lähiaikoina tulossa. Lähes puolet heistä on yli 50-vuotiaita. Suurin syy välttää remontteja on huoli niiden kalleudesta.
– Uudet lakimuutokset ja niiden tuomat vastuukysymykset pelottavat. En tiedä uskallanko enää jatkaa maallikkoisännöitsijänä, tyypillinen remonttien karttaja toteaa selvityksessä.
Välinpitämättömästi omaisuutensa kunnostamiseen suhtautuvat ovat lähinnä kiinnostuneita korjauksen kustannuksista. Viidennes heistä on sitä mieltä, että vanhoja rakennuksia ei ylipäätään kannata kunnostaa, vaan ne olisi parempi purkaa.
– En halua joutua taloyhtiön hallitukseen. Enkä halua tutustua naapureihin sen kummemmin. Elän omaa elämääni ja eläkööt naapurin omaansa, eräs välinpitämätön sanoo.
Puolet kansallisvarallisuudesta
Ympäristöministeriössä ollaan huolissaan remonttikielteisistä asenteista.
– Ministeriön tavoitteena on saada Suomen rakennuskanta satavuotisjuhlakuntoon vuoteen 2017 mennessä. Suomeen tulee synnyttää kunnossapito- ja korjauskulttuuri. Tähän pyritään muun muassa kehittämällä tietopalveluja rakennusten korjaamisen ja kiinteistönpidon tueksi, ympäristöministeriön ylijohtaja Helena Säteri sanoo.
Säteri muistuttaa, että rakennukset muodostavat runsaan puolet Suomen kansallisvarallisuudesta. Rakennuskannan arvosta asuinrakennuksien osuus on yli 60 prosenttia.
Rakentamisen painopiste on vähitellen siirtymässä uudisrakentamisesta ylläpitoon ja korjausrakentamiseen. Asuinkerrostalojen korjaustarpeen arvioidaan kasvavan lähivuosina eniten, noin 30 prosentilla.
Korjausrakentamisen vuotuinen liikevaihto on yli yhdeksän miljardia euroa.
Uutta tietoa remonteista
Ympäristöministeriö julkisti tiistaina uuden verkkopalvelun, josta asunnon tai kiinteistön omistaja voi etsiä tietoa korjausrakentamisesta.
Palvelu löytyy osoitteesta www.korjaustieto.fi. Sen tarkoituksena on tarjota ei-kaupallista tietoa tavallisille omistajille ja rakennusalan ammattilaisille.
Ministeriön mukaan sivustolle oli selvä tilaus. Internetissä tiedonhakija törmää liian usein puolueettomaksi tiedoksi naamioituun mainosmateriaaliin.
– Internet on asunnon- ja kiinteistönomistajan tärkein tietolähde, mutta ongelmaksi koetaan tiedon luotettavuus. Uuden nettipalvelun sisältö on asiantuntijoiden ja viranomaisten tuottamaa, ympäristöministeriön yliarkkitehti Harri Hakaste toteaa.