Viimeinen sana
Puolueiden vaalikoneet käyvät täysillä vielä parin päivän ajan. Puolueista parhaiten sunnuntaina pärjäävät ne, jotka jaksavat puhkua täydellä höyryllä loppuun saakka.
Nyt niitä kaikkien tavoittelemia liikkuvia äänestäjiä on pohtimassa valintaansa enemmän kuin ehkä vuosiin. Suuri kysymys on, realisoituuko perussuomalaisten gallupkannatus vai syntyykö loppumetreillä vastareaktio ja jos, niin ketkä siitä hyötyvät.
Ennakkoäänestyksen jälkeen on todellinen etsikkoaika ennen ratkaisevaa sunnuntaina. Tällä viikolla monissa puoluetoimistoissa hyräilläänkin Edu Kettusen vanhaa biisiä ”sinä saatanan kone, älä hyydy, älä hyydy nyt”. Parin viime viikon aikana sadat puolueaktiivit ovat tehneet rajusti vaalityötä, jotkut miltei kellon ympäri. Väsymys alkaa väkisinkin käydä käpälään.
Vaalituloksesta ei ole valitusoikeutta.
Vaalikentiltä on monenkin eri puolueen aktiivit kertoneet, että siellä on ollut ”tosi hyvä fiilis ja paljon porukkaa liikkeellä”. Ilman tuollaista asennetta ja tunnetta ei tulosta synnykään. Kaikki lähtevät voittamaan, mutta kaikki eivät voi voittaa. Hienostikaan onnistunutta työtä ei aina palkita – valitettavasti.
Monet viime vaaleja analysoineet tutkijat ovat korostaneet vaalipäivää edeltävän viikon merkitystä ja sitä, että siihen on syytä satsata erityisesti. Nämä huomiot onkin puolueissa otettu vakavasti.
Siirtymät voivat olla viime päivien aikana isojakin. Aiemmin nukkuneetkin voivat herätä. Juuri nyt on tällaisia merkkejä ilmassa. Äänestysprosentti voi pitkästä aikaa kääntyä nousuun. Viime kerran alhosta (67,9) päästäneen nyt yli 70 prosentin.
Sitten vähän lukuja, joiden ei sinänsä tarvitse todistaa mitään, mutta ne antavat ainakin vaalitulosiltaan jotakin pohjaa miettiä, mitä on tulossa, kun ennakkoäänet on julkistettu. Vaalikampanjoiden tehokkuus ja perussuomalaisten nousu tosin saattavat tehdä luvuista vertailukelvottomia.
Neljä vuotta sitten ennen muuta kokoomus ja vihreät nostivat kannatusosuuttaan ennakkoäänestyksen jälkeen. Keskustan, sosialidemokraattien ja Vasemmistoliiton kannatusosuus taas tippui ennakkoäänestyksen jälkeen.
Viime vaaleissa keskusta sai ennakkoäänistä 24,9 prosenttia, kun puolueen lopullinen kannatusosuus oli 23,1 prosenttia. Sosialidemokraateilla vastaavat luvut olivat 22,7 ja 21,4. Vasemmistoliiton osuus ennakkoäänistä oli 9,4 ja lopullinen tulos 8,8 prosenttia.
Kokoomus nosti kannatuksensa ennakkoäänien 21,6:sta prosentista lopullisesti 22,3:een ja vastaavasti vihreät 6,5:stä 8,5:een.
Vuoden 2007 vaaleissa vaalipäivänä imua oli vihreillä, sillä ero ennakkoäänten ja lopullisen tuloksen välillä oli peräti kaksi prosenttiyksikköä. Niin sanottuja liikkuvia, epävarmoja ääniä ropisi tuolloin siis ennen muuta vihreiden kirstuun.
Vaalituloksesta ei ole valitusoikeutta. Äänestäjän kuluttajasuojakin on aika olematon. Mahdollisesti virheelliseksi osoittautuvan tuotteen ostajaa ei auta kuluttajasuoviranomainen eikä kilpailuvirasto
Valitsijaparka on äänestyskopissa ihan yksin äänensä kanssa ja hän kuitenkin lopulta päättää sen, miten maata seuraavat neljä vuotta hallittaan. Vastuu on aika iso.