Suomen käsityön museo on valinnut tämän vuoden käsityöläiseksi neurokirurgian professori Juha Hernesniemen Helsingistä.
Jyväskylässä toimiva Suomen käsityön museo haluaa vuoden käsityöläisen valinnalla nostaa esille perinteisestä ajattelusta poikkeavia ammattikäsityöläisiä. Viime vuonna tunnustuksen sai jyväskyläläinen tatuointitaiteilija Antti Rossi.
Vuoden käsityöläinen julkistetaan Taidon päivänä 14.huhtikuuta. Neurokirurgi Hernesniemen valinnalla vuoden käsityöläiseksi museo haluaa nostaa esille koko kirurgikunnan kädentaitoja vaativana ammattikuntana.
Käsityötaitojen hionta vaatii sitkeää harjoittelua ja työtä. Entisaikoina taitavaksi käsityöläiseksi kouluttauduttiin menemällä mestarille oppipojaksi. Vuosien päästä oppipoika saattoi päästä kisällinoppiin. Kisällin opintoihin kuuluivat myös kisällivuodet, jolloin kierrettiin eri mestareiden opissa.
Huipputaito ulkomailta
Hyväksi kirurgiksi kouluttautuminen vaatii samanlaisia vaiheita kuin kehittyminen oppipojasta käsityöläismestariksi. Koulupoikana Juha Hernesniemi haaveili kunnanlääkärin urasta. Koulupojan haaveet eivät toteutuneet, koska hän ei päässyt Helsingin lääketieteelliseen. Niinpä oppia oli lähdettävä hakemaan Sveitsistä Zürichistä.
Opiskelu ja myöhemmät ”kisällinvuodet” Zürichissä ja Kanadassa muovasivat Hernesniemen maailmankansalaiseksi ja käsityön huippuammattilaiseksi. Hänen tavaramerkikseen on tullut nopea ja yksinkertainen mikrokirurgia, jota tullaan ympäri maailmaa seuraamaan ja oppimaan. Hernesniemenn johdolla HYKSin neurokirurgian klinikka on noussut kansainväliselle huipputasolle.
– Aloitin 1. kesäkuuta 1973 neurokirurgian apulaislääkärinä, ja totesin tämän olevan minun alani. Uskon ja toivon voivani jatkaa neurokirurgina vielä kymmenisen vuotta, niin kauan kuin on hyvä mennä töihin.
Jokainen päivä erilainen
Hernesniemi luonnehtii työpäiviään kiinnostaviksi.
– Jokainen päivä on erilainen. Aloitan varhain ja lopetan myöhään. Leikkaan 2-3 potilasta päivittäin, 400-500 vuodessa. Useimmat leikkaukset kohdistuvat aivovaltimoiden pullistumiin eli aneurysmiin tai aivokasvaimiin. Työhöni kuuluu myös ulkomaanmatkoja, esitelmiä ja/tai leikkausdemonstraatioita, nykyisin 50-60 matkapäivää vuodessa..
Kun Hernesniemeltä kysytään, mikä on oleellisin taito neurokirurgin työssä, on vuoden käsityöläisen vastaus ”vakaa käsi, rauhallinen mieli, hyvä suunnitelma ja suuri kokemus”.
Juha Hernesniemen ja hänen tiiminsä työskentelystä Töölön sairaalan neurokirurgian leikkaussalissa on esillä kuvia ja video Suomen käsityön museon Käsityössä elämän tuntu perusnäyttelyssä 9.huhtikuuta 2012 asti.