Sunnuntain eduskuntavaalit ovat Suomen ensimmäiset todelliset ”nettivaalit”. Kampanjointia ovat dominoineet internetin keskustelupalstat ja sosiaalinen media. Varjopuolena näissä vaaleissa on esiintynyt ehdokkaiden mustamaalaamista, uhkailua ja jopa fyysistä väkivaltaa.
Vaalikampanjoinnin ammattilainen Jussi Lähde arvioi, että väkivallan lisääntyminen johtuu internetistä. Netti madaltaa kynnystä purkaa tunteita myös reaalimaailmassa.
– Vaalitilaisuuksissa ihmiset puhuvat ehdokkaille selvin päin tavalla, jolla ennen puhuttiin vain humalassa, Lähde kiteyttää.
Lähde oli aikanaan suunnittelemassa presidentti Martti Ahtisaaren vaalikampanjan viestintää. Hän on ollut myös presidentin kanslian lehdistövastaavana.
Lähteen mielestä vaalitilaisuuksissa äänestäjät tulevat hyvin lähelle ehdokkaita. Internetin sosiaalisen median myötä ehdokkaista on tullut tavallisia kansalaisia. Heitä ei enää kuunnella metrien päästä, vaan senttien päästä. Tämä lisää väkivallan uhkaa.
Viihteestä tuli arkipäivää
Eduskuntavaaleissa viihteellistymisestä on tullut arkipäivää. Sitä ei enää päivitellä, vaan ehdokkaat osaavat olla luontevasti niin koomikko Krisse Salmisen vaalitentissä Nelosella kuin YLEn vaalitentissäkin.
– Mielestäni politiikan viihteellistyminen ei ole lainkaan huono asia. Se kertoo, että politiikka tulee lähemmäs kansaa, Jussi Lähde sanoo.
Vaalikampanjoiden viihteellistymisestä on puhuttu vuosikymmenet. Etenkin presidentinvaaleissa viihteellä on ollut suuri merkitys.
Perinteisen median merkitys on vähentynyt. Poliitikot ovat voineet luoda oman mediansa netin keskustelupalstoille ja blogeihin.
– Poliitikko ei enää pärjää, ellei hän rakenna ympärilleen omaa mediaa. Vain siten ajatus tavoittaa ihmisen juuri silloin, kun se on tärkeintä.
Osa vaalikampanjoista on oivaltanut tämän.
– Vaalienalusviikko ja vaali-ilta tulevat palkitsemaan heidät, Lähde summaa.
Kuva: Aleksi Vienonen