Yhdysvalloissa on saanut joltistakin huomiota Mainen osavaltiossa puhjennut kulttuurisota. Kaikki sai alkunsa siitä, kun tammikuussa virkaansa astunut republikaaninen kuvernööri Paul LePage määräsi poistettavaksi seinämaalauksen osavaltion työministeriön aulasta.
Hanke nostatti heti protesteja, mutta jo muutaman päivän kuluttua kuvernööri pani toimeksi. Kun työntekijät maaliskuun viimeisenä maanantaina palasivat virastoon, kävi ilmi, että maalaus oli viikonlopun aikana kuskattu varastoon.
Mitä hirvityksiä viattomat asioijat olivat sitten joutuneet ministeriössä näkemään?
Uusi kuvernööri pani heti tuulemaan.
Kiistan kohteeksi joutunut moniosainen seinämaalaus hankittiin vuonna 2008 osavaltion taidetoimikunnan tilauksesta. Se esittää työnteon ja työntekijöiden historiaa Mainessa parinsadan viime vuoden ajalta. Mukana on myös sellaisia aiheita kuin lapsityötä ja lakkoja.
Kuvernöörin mukaan maalaus on yksipuolinen ja ”sopimaton sijoituspaikkaansa”, koska siinä ei kuvata työnantajia, jotka hekin asioivat työministeriössä.
Maalauksen tekijä, Judy Taylor, on hämmentynyt kohusta. Hän oli mielestään tehnyt vain historian tapahtumia esittävän teoksen.
Liittovaltion tasolle
LePage sai pienen pohjoisen Mainen kertaheitolla kyseenalaisen maineen kohteeksi. Osavaltion pääkaupungissa Augustassa on pidetty mielenosoituksia. Eräs toinen taiteilija vaatii protestiksi, että myös hänen teoksensa poistetaan osavaltion hallintorakennuksesta.
Kuusi yksityishenkilöä on nostanut liittovaltion oikeusistuimessa kanteen, jossa he vaativat maalausta takaisin ministeriöön. On myös kysytty, ylittikö kuvernööri valtuutensa.
Viime viikolla Yhdysvaltain liittovaltion työministeriö lähetti Maineen kirjeen, jossa se vaatii osavaltiota joko palauttamaan maalauksen paikalleen tai sitten maksamaan takaisin taideteosta varten annetun valtiontuen.
”Photo-bombingia”
Toissa viikonloppuna kolme taiteilijaa teki väkivallattoman iskun, jota he nimittivät ”photo-bombingiksi”: he heijastivat autossaan olleesta projektorista myöhään illalla kuvaa Taylorin maalauksesta Mainen kongressirakennuksen seinälle, kunnes turvamies parin tunnin kuluttua määräsi heidät poistumaan.
Taiteilijat sanoivat Huffington Postille maalauksen muistuttavan niistä tapahtumista, ”jotka ovat antaneet meille monet niistä oikeuksista, joita nyt pidämme itsestään selvinä”.
He ottivat kantaa myös väitteeseen, että ammattiliitot ovat aiheuttaneet Yhdysvaltain talousvaikeudet: ”Vaikka vakavimmatkin syytökset ay-liikettä vastaan olisivat totta, niiden kustannukset veronmaksajille ovat mitättömiä verrattuna siihen, mitä maksaa sosiaalisen, poliittisen ja taloudellisen järjestelmämme todellisten loisten ylläpitäminen.”