Helsingin sosiaalilautakunta ei pitänyt kiinni aikaisemmin tekemistään linjauksista, kun se hyväksyi viraston esityksen palvelusetelikokeilusta alle 65-vuotiaiden monisairaiden asiakkaiden sosiaalihuoltolain mukaisen palveluasumisen järjestämisessä.
Sosiaalilautakunta oli päättänyt lähes vuosi sitten palvelusetelikokeilujen ehdoista, joista tärkein on se, ettei palveluseteli saa lisätä segregoitumiskehitystä eli sulkea pienituloisia ja varattomia setelillä rahoitettavan palvelumuodon ulkopuolelle.
Vasemmistoliittoa lautakunnassa edustavan Jouko Kajanojan mukaan näin tulee käymään lautakunnan enemmistön nyt hyväksymässä palvelusetelikokeilussa.
Kaikilla ei varaa
– Kokeiltava palveluseteli edellyttää huomattavaa omarahoitusta omien vakinaisten tulojen lisäksi. Lisärahoitus on saatavissa omaisuutta myymällä tai lähimmäisten taloudellisella tuella. Lisärahoitustarve omien vakinaisten tulojen lisäksi on pienituloisilla noin 700 – 800 euroa kuukaudessa.
Siihen on Kajanojan mukaan edellytyksiä vain harvoilla monisairailla alle 65-vuotiailla. Muut sosiaalihuoltolain mukaista palveluasumista tarvitsevat turvautuvat kaupungin omiin tai kaupungin ostopalveluina hankkimiin palveluasuntopaikkoihin.
Sosiaalilautakunta edellytti aikaisemmin myös, että palvelusetelin käyttäjällä tulee olla riittävästi tietoa palveluista ja niiden hinnoista ja laatueroista ja kykyä käyttää tätä informaatiota hyväkseen.
Kyseessä ovat runsasta ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevat alle 65-vuotiaat henkilöt, joilla on muistisairaus, muistihäiriöitä tai fyysisiä ja psyykkisiä toimintarajoitteita. Asiakkailla on myös runsaasti erilaisia somaattisia sairauksia, muistitoimintojen heikkenemistä, käytöshäiriöitä ja vaikeaa psyykkistä oireilua. Lisäksi useilla asiakkailla on päihdetausta ja aivovammoja.
– On siis ilmeistä, että suurella osalla palvelusetelin mahdollisista käyttäjistä on puutteellinen kyky toteuttaa valintaoikeuksiaan palvelutuottajaa valittaessa, arvioi Kajanoja.
Viraston oudot toimet
Hyväksymispäätöstä kannattivat Kokoomuksen, RKP:n ja Vihreiden edustajat. SDP:n ja Vasemmistoliiton edustajat olivat hylkäämisen kannalla. Kajanoja jätti yhdessä Terhi Mäen (sd.) kanssa päätökseen eriävän mielipiteen.
Sen lisäksi, että sosiaalilautakunta ei pysynyt hyväksymissään periaatteissa, sanoo Jouko Kajanoja olevansa pettynyt siihen, että sosiaalivirastossa valmistellaan lautakunnan aiempia päätöksiä rikkovia esityksiä.
– Onneksi hyväksytty palvelusetelikokeilu sopii niin huonosti sen potentiaaliseen käyttäjäkuntaan, että sen käyttö jäänee hyvin vähäiseksi. Silti palveluseteli yhtenä kaupungin palvelujen toteuttamisen muotona koki takaiskun, sanoo Kajanoja.