Suomessa liikkuu rikollisessa harmaassa taloudessa 10–14 miljardia euroa vuodessa. Arvio on eduskunnan tarkastusvaliokunnan raportista.
– Eniten harmaata taloutta on rakennuksilla ja ravintola-alalla. Nyt se on leviämässä julkisiin palveluihin, joita ulkoistaminen ja ostot ovat pirstaloimassa vaikeasti valvottaviksi epäselviksi ketjuiksi, totesi ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen (vas.) perjantaina Helsingissä Vastavoima-kansanliikkeen mielenosoituksessa.
– Harmaa talous vääristää kilpailua ja rapauttaa veropohjaa ja yhteiskuntamoraalia. Työntekijöille harmaa talous merkitsee palkkojen ja työehtojen polkemista. Työntekijöitä jaetaan kahden ellei useammankin kerroksen väeksi.
– Viime syksynä SAK esitti tukun keinoja jo nyt rehottavan harmaan talouden kitkemiseksi ja siitä hyötyvien saamiseksi edesvastuuseen, Asara-Laaksonen muistutti. SAK vaati muun muassa vahvempia keinoja työvoiman väärinkäyttöä vastaan ja tilaajavastuulain laajentamista koskemaan koko alihankintaketjua.
– Ei riitä, että pyrimme vain jälkikäteen valvomaan ja sanktioimaan harmaata taloutta.
Työn muodot samanarvoiseksi
Erittäin suuri perattava tontti on työn teettämisen uudet muodot. Asara-Laaksosen mukaan jo 700 000 meistä tekee pätkää, keikkaa, vuokratöitä tai muuta prekaaria työtä. Se ei ole mikään marginaalinen ryhmä. Harmaa talous vilisee tällaista työtä. Ihmisiä käytetään hyväksi.
– On äärimmäisen tärkeää, että työn teettäminen maksaa teettäjälle sen saman työnteon muodosta riippumatta. Työn teettäjän ei pidä saada mitään taloudellista etua työtä pirstomalla.
– Siksi tarvitsemme hallituskauden mittaisen kolmikantaisen ohjelman, jossa perataan pätkä- vuokra- ja silpputyön ongelmat. Samassa yhteydessä pitää korjata myös itsensä työllistävien asemaan liittyvät epäkohdat.
– Työ- ja sosiaalilainsäädännöstä ja suosituksista on siivottava eriarvoistavat kohdat. Sama perkuu pitää tehdä myös sopimuspöydissä työehtosopimusten osalta, ammattiyhdistysliikkeen ja työnantajien yhteistyönä.
Kanneoikeus tärkeä
Ammattiliittojen tulee Asara-Laaksosen mukaan saada kanneoikeus.
– Silloin ay-liike voisi tehokkaasti puuttua väärinkäytöksiin työelämään, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa.Harmaan talouden pimeissä töissä huonosti kohdellut ja alipalkatut työntekijät harvoin yksin uskaltavat riitauttaa kohteluaan.
Julkisesta taloudesta on Asara-Laaksosen mukaan harmaa talous on kitkettävä alkuunsa. Veronkierrolle ja työsuhteilla ja työoloilla keinottelulle on sanottavat selvä ei.
– Harmaan talouden tunkeutuminen julkiseen, ulkoistettuun palvelutuotantoon on estettävä välittömästi ja voimakkain toimin. Silloin kun ulkoistamista harkitaan, on tehtävä huolellinen arvio harmaan talouden riskeistä ja toimenpidesuunnitelma riskien torjunnasta.
– Valvontaan on osoitettava riittävät voimavarat, jotta se olisi uskottavaa ja tuloksellista.
Alihankinta ongelmana
Ongelman ytimessä on julkisten palvelujen pilkkoutuminen loputtomiin alihankintaketjuihin. Silloin vaarana on läpikäymätön yritys- ja sopimustiheikkö, jonne katoavat niin vastuu kuin verovaratkin.
– Terveys-, opetus- ja muihin hyvinvointipalveluihin ilmaantuu yrityksiä ja työntekijöitä, joiden osaamista, taustaa ja eettistä pohjaa emme tunne.
Asara-Laaksonen vaatikin, että harmaa talouden torjunta näkyy tulevassa lainsäädännössä ja erityisesti ennaltaehkäisyyn suhtaudutaan vakavasti.
– Nyt on hyvä hetki tarttua toimeen. Eduskuntavaaleissa linjataan vahvasti sekä harmaan talouden, rehellisen yrittämisen että julkisten palvelujen tulevaisuutta.