Ankeriaskannat ovat romahtaneet, kertoo tutkija Olof Biström Suomen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta. Ruotsin Luonnonhistoriallisen museon tutkija Anders Silfergrip on arvioinut, että ankeriaan lisääntymisalueella Pohjois-Atlantin länsiosassa Sargassomerellä elää enää 1 000-2 000 lisääntymiskykyistä ankeriasta.
Ylitarkastaja Stella From Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että Kansainvälisen luonnonsuojelujärjestön Punaisessa kirjassa ankerias on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi.
Euroopan unionin CITES, tieteellinen tarkasteluryhmä arvioi kokouksessaan joulukuussa 2010, että ankeriaan pyytäminen ei ole kestävällä pohjalla. Tämän vuoksi EU:n CITES -hallintokomitea päätti, ettei ankeriaan EU:n ulkorajat ylittävään tuontiin tai vientiin voi myöntää lupia.
Päätös ei vaikuta EU:n sisäiseen ankeriaskauppaan. Ankeriasta kaupallisesti hyödyntävän tahon on kuitenkin pystyttävä osoittamaan ankeriaan laillinen alkuperä.
EU-maista vientikielto koskee lähinnä Espanjaa ja Ranskaa. Nykyinen kielto on voimassa kuluvan vuoden loppuun.
Vienti- ja tuontikieltoon EU:ssa
EU on ilmoittanut kaikille CITES -osapuolivaltioille, että EU:n alueelta ei saa viedä ankeriaita ja ankeriastuotteita. Kieltopäätöstä käsitellään uudestaan vuoden loppupuolella. Päätökseen ei ole odotettavissa muutosta, sillä ankeriaskannan pikainen toipuminen ei ole todennäköistä.
From arvioi, että kieltoa tullaan jatkamaan vielä usean vuoden ajan, jotta kanta saadaan vahvaksi.
Eurooppalainen ankerias liitettiin CITES -yleissopimuksen (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) liitteeseen maaliskuussa 2009. Tästä lähtien sen EU:n ulkorajat ylittävään tuontiin on vaadittu CITES-vienti- ja tuontiluvat. Lupaviranomainen voi myöntää CITES -luvat vain, jos kansallinen CITES tieteellinen viranomainen tai EU:n tieteellinen tarkasteluryhmä katsoo, että kanta kestää verottamista.