Valtioneuvoston kanslian työryhmä esittää muutoksia hallitusneuvottelujen käytäntöihin ja hallituksen työskentelyrytmiin. Tavoitteena on hallituksen toiminnan kehittäminen, jotta voidaan reagoida nykyistä paremmin talouden haasteisiin ja EU:n päätöksentekoon.
”Hallitusohjelman tehokkaan toimeenpanon menettelyjen kehittämishanke”, ns. KOKKA-hanke, pyrkii kehittämään kykyä ennakoida ja reagoida nopeasti muuttuvaan toimintaympäristöön.
Lähtökohtana on, että kun valtiontalouden kestävyysvajeen umpeen kurominen ei salli tulevina vuosina menolisäyksiä, politiikan toteuttaminen edellyttää resurssien siirtoja. Tämä vaatii parempaa strategisten painopisteiden asettamista jo hallitusohjelmaa laadittaessa. Samalla tarvitaan vuosittaista seurantaa ja reagointia tilanteiden muuttuessa.
Hallitusohjelmalta odotetaan aiempaa vahvempaa roolia valtiontalouden resurssien ohjaamisessa. Talousasioiden alivaltiosihteerin Jukka Pekkarisen mukaan raportti korostaa tarvetta vahvistaa hallitusneuvottelujen tietopohjaa. Niille tulee varata myös riittävästi aikaa.
Hätäiset hallitusneuvottelut
Eduskuntavaalien siirtyminen kuukaudella eteenpäin jättää entistä vähemmän aikaa vaalivuotta seuraavan vuoden budjetin laadintaan.
Tänä vuonna budjettikehysten ja ensi vuoden budjetin laadinta tapahtuu samanaikaisesti. Ne annetaan eduskunnalle heti kesätauon jälkeen syyskuussa. Käytäntö on tarkoitus vakiinnuttaa jatkossa vaalivuosina.
Raportti huomauttaa, että hallitusohjelmaneuvotteluiden aika on nykykäytännössä kovin lyhyt. Ohjelma lyödään lukkoon vain muutaman päivän kestävissä neuvotteluissa Säätytalolla. Niitä valmisteleva, muodostuvan hallituskoalition käyttämä aikakin jää vain pariin viikkoon.
Raportti hahmottelee seuraavan hallituksen muodostamisen aikataulua niin, että hallitustunnusteluihin ja päätökseen hallitukseen osallistuvista puolueista menee aikaa 8. toukokuuta asti. Seuraava viikko käytetään hahmotelman mukaan hallitusneuvotteluihin. Ministerisalkkujen jako ja hallitusohjelma siunataan hallitukseen osallistuvissa puolueissa 16. – 19. toukokuuta, jonka päätteeksi perjantaina 20.5. hallitus on valmis nimitettäväksi.
Vuotuinen tarkastelupiste
Hankeraportti esittää hallitusohjelman vuotuista tarkastuspistettä, joka ajoittuisi tammi – helmikuulle. Strategiaistunnossa arvioidaan hallituksen politiikan toteutumista ja tarpeita suunnata resursseja uudestaan.
Vanhasen – Kiviniemen hallitus piti yhden tällaisen ”politiikkariihen” hallituskauden puolivälissä.
Tarkastelupisteiden tarve tuli esille, kun nykyhallitus kuittasi edellisen hallituksen tekniset budjettikehykset ja lisäsi niiden päälle oman politiikkansa toteuttamiseksi tarvittavat resurssit.
Valtiontalouden ylijäämätavoite ja hallituksen verokevennysohjelma olisivat voineet toteutua raportin mukaan vain, jos talouskasvu olisi muodostunut vaalikaudella huomattavasti nopeammaksi kuin hallitusneuvotteluiden taustaksi valmisteltu virkamiesarvio ennusti. Hallitusohjelmassa todettiin nopeamman kasvun edellyttävän rakenteellisia uudistuksia, mutta jätettiin konkretisoimatta niiden sisältö.
Vanhasen – Kiviniemen hallitus noudatti raportin mukaan kuitenkin nopean kasvun varaan rakennettuja menokehyksiä. Kun tavoiteltu kasvu ei toteutunut, on valtion talouden tasapaino vaalikauden lopulla paljon heikompi kuin hallitusohjelmassa alun perin tavoiteltiin, raportti toteaa.