Vain joka kuudes kansanedustajaehdokas ilmoitti vaalirahoituksensa ennakkoon ennen vaaleja. Ilmoitukset oli laskenut Turun Sanomat tiistaina eli juuri ennen ennakkoäänestyksen alkamista.
Etukäteen tehtävä ilmoitus on vapaaehtoinen.
Vasemmistoliiton ehdokkaana Uudellamaalla oleva Reko Ravela totesi blogissaan tiistaina, että vain murto-osa ehdokkaista on tehnyt vapaaehtoisen vaalirahoituksen ennakkoilmoituksen.
– Asia ei ole aivan yhdentekevä. Äänestäjän kannalta aika kohtuullinen vaatimus on, että ehdokkaat kertoisivat ennen äänestystä, millä rahoituksella kampanjaa on tehty. Tässä tarkoituksessa vaalirahoituslakiin on lisätty ennen vaaleja annettava ennakkoilmoitus, Ravela totesi. Hän on aiempina vuosina seurannut tarkkaan vaalirahoitusta.
Vihreillä melkein koko lista
Ravela pitää huomionarvoisena puolueiden välisiä eroja.
– Parhaiten ilmoituksia ovat jättäneet Vihreän Liiton ja Vasemmistoliiton ehdokkaat, mukaan lukien näiden puolueiden puheenjohtajat, hän totesi.
Keskiviikkoiltapäivään mennessä Vihreiden ehdokkaista 222 oli tehnyt ilmoituksen ja vasemmiston ehdokkaista 100. Puolueilla voi olla ehdokkaita enintään 229.
Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki tekee kampanjaa 42 900 eurolla ja Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki 32 000 eurolla. Keskiviikkona puheenjohtajista ilmoituksensa jätti lisäksi Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen. Hänen kampanjansa maksaa 18 053 euroa.
Puoluejohtajat näyttävät mallia
– Muiden eduskuntapuolueiden osalta tilanne onkin synkeä, Ravela toteaa.
Kolmanneksi eniten ilmoituksia olivat tehneet eduskunnan ulkopuolella olevan Piraattipuolueen ehdokkaat, 48.
RKP:n ehdokkaista ei ollut kukaan jättänyt ilmoitustaan keskiviikkoiltapäiväänkään mennessä ja Kristillisdemokraateilta oli tullut kaksi ilmoitusta, keskustalaisilta 30, perussuomalaisilta 19 ja SDP:n ehdokkailta 13. Kokoomuksesta ilmoituksen oli halunnut jättää kuusi.
– Tämä edustaa noin 10-15 prosenttia puolueiden 229 ehdokkaasta, Ravela toteaa ja ihmettelee erityisesti sitä, että pääministerikandidaateiksi ilmoittautuneet Mari Kiviniemi (kesk.), Timo Soini (ps.), Jutta Urpilainen (sd.) kuin Jyrki Katainen (kok.) ovat jättäneet ilmoituksensa tekemättä.
– Puoluejohtajien suhtautuminen antaa tietysti myös mallin puolueen muille ehdokkaille, Ravela arvioi ja puoluekannasta riippumatta suosittelee äänestämään ehdokasta, jonka vaalirahoitus on julkinen jo ennakkoon.
Muistuta ehdokasta
Vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen voi yhä tehdä. Pakollista vaalirahojen erittely on vasta vaalien jälkeen ja vain valituille sekä heidän varahenkilöilleen.
– Jos olet löytänyt mielestäsi hyvän ehdokkaan joka ei ole tätä tehnyt, pistä tälle sähköpostia ja pyydä häntä tekemään ilmoitus, hän ehdottaa.
– Vaatimus tuskin on kohtuuton, kun kyse on demokratian toimivuudesta ja poliittisen päätöksenteon läpinäkyvyydestä.
Puolueista vaalirahoituksen ennakkoilmoituksen ovat jättäneet vasemmisto, Vihreät ja Vapauspuolue.
Muualla verkossa:
http://www.puoluerahoitusvalvonta.fi/fi/index/vaalirahailmoituksia/ilmoituslistaus/EV2011.html
http://rekoravela.blogs.fi/2011/04/05/vaalirahoituksen-avoimuustesti-ja-sen-reputtajat-10957609/