– Suomen vuokra-asuntopula on tekemällä tehty, määrätietoinen poliittinen linjavalinta. Kunnatkaan eivät noudata sopimuksia vuokra-asuntotuotannon suhteen.
Vuokralaiset VKL ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski muistuttaa, että arvot eivät synny tyhjiössä. Vuosikymmeniä on tehty systemaattisesti politiikkaa omistusasumisen puolesta.
– Ministeri Jan Vapaavuoren (kok.) kanssa olen eri mieltä arvojen muutosten suhteen. Asuntolainojen korot ovat olleet nyt muutaman vuoden alhaalla. Pankkien aktiivisella lainamarkkinoinnilla sekä valtion omistusasumista suosivalla linjauksella on saatu nuoremmatkin sitoutumaan kymmenien vuosien pituisiin asuntolainoihin.
Tällä hetkellä omistusasuminen tulee lyhyellä aikavälillä vuokra-asumista halvemmaksi. Lohikoski sanoo, ettei ole sellaista vakavasti otettavaa tilastoa nähnyt, missä osoitettaisiin, että asuntojen vuokraaminen olisi kannattamatonta liiketoimintaa.
– Siinä ei tietenkään voitto/tuotto tule nopeasti, mutta ei myöskään tappiot. Jos rakennuttaa huonon talon, joka vaatii jatkuvasti korjauksia, niin se on varmaan kannattamatonta. Hyvin rakennetussa ja hoidetussa vuokratalossa sijoitettu pääoma säilyy ja tuottaa omistajalleen tasaisen varmasti.
Helsingistä puuttuu 20 000 vuokra-asuntoa
Lohikosken mukaan Helsingistä puuttuu 20 000 vuokra-asuntoa. Mikään muu ei ole 25 vuoden aikana muuttunut paitsi vuokrasääntely on poistettu ja asuntopula kasvanut.
Asunto-oikeusistuimet on lakkautettu. Todistustaakka sälytettiin vuokralaiselle. Vuokranantaja ei joudu todistamaan vuokrankorotusten suuruutta.
Vuokralaisten oikeuksien ajamisessa poliittisia subjekteja ovat Lohikosken mukaan vuokralaisjärjestöt, puolueet sekä ay-liike.
– Eri puolueilla on eri painotukset tavoitteissaan vuokra-asuntotuotannon ja vuokralaisten oikeuksien suhteen. Vuokralaiset VKL ry. on poliittisesti sitoutumaton, vaikka onkin työväenpuolueiden sydäntä lähellä. Laajaa rintamaa tarvitaan.
– Jos yksittäisen pienen vuokra-asuntojen omistajan vuokra-asunnot myydään SATO:lle tai VVO:lle, palvelu saattaa vuokralaisten kannalta parantua, kun ammattilaiset hoitavat asiat. Ne ovat suuria institutionaalisia yhtiöitä, niitä pidetään hyvinä kumppaneina meidän taholta.
Huoneenvuokralaki päivitettävä pikaisesti
Lohikosken mielestä vuoden 1995 Huoneenvuokralaki pitää pikaisesti päivittää. Kyseisessä laissa vuokralaisen suoja on erittäin heikko.
– Edellisen laman jälkeen päättäjät kuvittelivat, että markkinat tulee ja pelastaa. Yksittäisen työntekijän ja vuokralaisen asema on yhtä huono. Molemmilla on neuvottelu- ja sopimusoikeus, mutta ei lainsuojaa. Aravan alkuperäinen ajatus oli omakustannusperiaate, ei voiton repiminen.
– Jokaiselle on taattava asunto ilman, että se on kaupankäynnin ja voiton maksimoinnin kohde. Sen olisi mielestäni oltava lakiin kirjattu subjektiivinen oikeus kaikille.
Toistaiseksi voimassa olevan vuokrasuhteen varjolla osa vuokranantajista on tehnyt varsinkin nuorille sopimuksia, joissa vuokralaisella ensimmäinen irtisanomisoikeus on vasta 12–18 kuukauden kuluttua vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta.
– Sopimussakko saattaa olla vuokralaisen osalta jopa kolmen kuukauden vuokra.