Välien kiristyminen johti tiistaina Ecuadorin hallituksen julistamaan Yhdysvaltain Ecuadorin-suurlähettilään Heather Hudgesin epätoivotuksi henkilöksi ja poistumaan maasta ”niin pian kuin mahdollista”.
Ecuadorin ulkoministeri Ricardo Patiño kertoi lehdistötilaisuudessa keskustelleensa edellisenä iltana puhelimitse Hudgesin kanssa, joka oli kieltäytynyt kommentoimasta WikiLeaks-dokumentteja. Hudgesin mukaan ei hänen eikä Yhdysvaltain hallinnon tarvitse kommentoida suurlähetystöltä ryöstettyä aineistoa.
”Läpeensä korruptoitunut ja
helposti manipuloitava poliisilaitos”
Dokumentit, jotka ensimmäisenä julkaisi espanjalainen El País, koskevat Hudgesin antamia tietoja Ecuadorin poliisilaitoksen korruptiosta. Dokumentit ovat peräisin vuodelta 2009.
Ex-suurlähettiläs kuvailee Ecuadorin poliisilaitosta ”läpeensä korruptoituneeksi” ja ”helposti manipuloitavissa olevaksi”.
Yhdessä dokumentissa Hudges väittää, että presidentti Rafael Correa tiesi vuonna 2008 nimittäessään Jaime Hurtadon poliisiylipäälliköksi tämän korruptiorikoksista. Hurtadon uskotaan osallistuneen verkostoon, joka junaili siirtolaisten pääsyä Yhdysvaltoihin. Ulkoministeri Patiño piti Hudgesin syytöstä vakavana ja kiisti väitteen jyrkästi.
Sama kaava Boliviassa
ja Venezuelassa
– Päätöksemme ei ole suunnattu Yhdysvaltain hallintoa vastaan, vaan koskee yksittäistä diplomaattia, joka on levittänyt virheellistä tietoa maamme hallituksesta, korosti Patiño kysyttäessä maiden välien kiristymisestä.
Tapaus ei kuitenkaan ole ensimmäinen diplomaattiselkkaus Yhdysvaltojen ja Etelä-Amerikan vasemmistojohtoisten maiden välillä lyhyen ajan sisällä.
Syyskuussa 2008 Bolivian presidentti Evo Morales julisti suurlähettiläs Philip Goldbergin epätoivotuksi henkilöksi. Kosovossa separatismiin erikoistunut Goldberg osallistui kaudellaan aktiivisesti Bolivian oppositioliikkeiden tukemiseen, tilanteen kärjistyessä väkivaltaisuuksiin ja lähes sisällissodaksi kesällä 2008.
Muutamia päiviä myöhemmin Venezuelan Hugo Chávez lähetti Yhdysvaltain suurlähettilään takaisin Washingtoniin solidaarisuudenosoituksena kuolonuhreja vaatineista väkivaltaisuuksista toipuvalle Bolivialle.
Chávez myös kieltäytyi hyväksymästä Barack Obaman ehdokasta Larry Palmeria suurlähettilääksi Caracasiin viime joulukuussa. Aikaisemmin vallankaappauksen kärsineessä Hondurasissa suurlähettiläänä toiminut Palmer oli kommentoinut Venezuelan armeijan moraalin olevan ”heikko” ja ”osan joukoista sympatisoivan naapurimaan Kolumbian vasemmistosissejä”.
Vastauksena tähän Yhdysvallat jätti Venezuelan suurlähettilään viisumin uusimatta pakottaen tämän näin poistumaan Yhdysvalloista.
CIA:lla ja Ecuadorin
poliisilla läheiset välit
Lehdistötilaisuudessa Patiño myönsi, että Ecuadorin viime syyskuisella, poliisikapinaksi naamioidulla vallankaappausyrityksellä ja Yhdysvaltain suurlähetystön poliisilaitoksen korruptiota koskevilla tutkimuksilla on yhteys.
– Presidentti Correan hallitus on pyrkinyt katkomaan maan poliisilaitoksen ja CIA:n välisiä historiallisia siteitä.
Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu alkoi saada jalansijaa Ecuadorin poliisissa vuodesta 1985 lähtien, kun presidentti León Febres Corderon kaudella poliisilaitoksen sisään luotiin Yhdysvaltain ohjauksessa toimineet huumeiden sekä terrorismin vastaiset yksiköt.
CIA varusti kyseisiä yksikköjä luoden myös suhteita ja ”palkiten” tiedustelupalvelulle lojaaleja poliisipäälliköitä ja heidän perheitään viisumeilla ja lomilla Yhdysvaltoihin.
”Kokenut ja lahjakas
diplomaatti”
Yhdysvallat piti Ecuadorin-suurlähettiläänsä maastakarkoitusta ”epäoikeudenmukaisena ja erittäin valitettavana”. Heather Hudges ehti toimia tehtävässään elokuusta 2008 lähtien.
– Tapaus on siirretty ylempien tahojen käsiteltäväksi, ja katsomme miten vastaamme näihin toimiin. Hudges on yksi kokeneimmista ja lahjakkaimmista diplomaateistamme”, kommentoi Yhdysvaltain edustaja tiistain tapahtumia.
Presidentti Correa ei pitänyt sattumana suurlähetystön tietovuotoa juuri alkaneen poliittisen kampanjan alla. Ecuador valmistautuu parhaillaan perustuslakiin liittyvään kansanäänestykseen.