Yli 80 prosenttia suomalaisista katsoo, että vastuuta vanhustenhoidosta ei tule siirtää kunnilta omaisille. Tällä kannalla ovat hyvin selvästi kaikki väestöryhmät sukupuolesta, asuinpaikasta, ammattiasemasta tai puoluekannatuksesta riippumatta.
Tulos käy ilmi Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n TNS-Gallupilla teettämästä kyselystä. Se tehtiin helmikuun alussa ja siihen osallistui 1 375 vastaajaa. Aineisto edustaa Suomen 15-74 -vuotiasta väestöä Ahvenanmaalla asuvia lukuun ottamatta. Kyselyn virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Vastaajilta pyydettiin kannanottoa väitteeseen ”Vanhustenhoidon vastuuta tulee siirtää kunnilta omaisille”. Eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä on 81 prosenttia ja samaa tai jokseenkin samaa mieltä vain 12 prosenttia vastaajista. Kantaansa ei halua tai osaa sanoa 7 prosenttia vastaajista.
Naisista väitteen ajatusta vastustaa 83 prosenttia ja miehistä 80 prosenttia. Ikä vaikuttaa väitteen kannatukseen suoraan: mitä vanhempi ikäryhmä, sitä enemmän on vastustajia. Alle 25-vuotiaista 60 prosenttia vastustaa omaisten hoitovastuun lisäämistä, 50-60 -vuotiaista 86 prosenttia. Myös vanhimpien eli yli 60-vuotiaiden joukossa vastustus on 86 prosenttia.
Puoluekannatuksen mukaan omaisten hoitovastuun lisäämistä vastustetaan seuraavasti: perussuomalaiset 77, kokoomus 82, vasemmistoliitto 84, keskusta 85, SDP 86 ja vihreät 87 prosenttia.
Ammattiaseman mukaisissa ryhmissä hoitovastuun siirtämisen vastustus on yli 80 prosenttia kautta linjan kolmea ryhmää lukuun ottamatta. Johtajissa vastaava luku on 75, opiskelijoissa 74 ja maanviljelijöissä 71 prosenttia.