Neljännentoista kerran järjestettävän Helsinki Beer Festivalin erikoisteemana ovat tänä vuonna vehnäoluet. Vehnäolutta on valmistettu varhaisista ajoista lähtien.
Välillä vehnäoluiden suosio näytti hiipuvan, mutta on sittemmin on ollut kasvussa jo usean vuosikymmenen ajan.
Vehnäolut on pintahiivaolut, jonka valmistuksessa käytetään ohramaltaan lisäksi 30 – 70 prosenttia vehnämallasta. Vehnäoluttyyppejä löytyy useita erilaisia, kuten Hefe-Weizenbier (suodattamaton, samea vehnäolut), Kristall-Weizenbier (suodatettu, kirkas vehnäolut), Dunkel-Weizenbier (tumma, suodattamaton vehnäolut), Berliner Weisse (erittäin vehnäinen ja hapan), Weizenbock (vahva vehnäolut), Witbier (belgialainen maustettu vehnäolut, ”valkoinen olut”), American Wheat (vaikutteita eurooppalaisista vehnäoluista).
Muutakin kuin kevätjuoma
Yleensä vehnäoluet ovat raikkaita kesäjuomia, eräänlaisia oluiden vaahtoavia shampanjoita. Vehnäoluesta on kuitenkin monenlaisia variaatioita.
Vehnäoluen laajasta valikoimasta löytyy jokaiseen vuodenaikaan sopiva olut. Oluiden mausta löytyy sitrusten, banaanin, korianterin, neilikan ja fenkolin lisäksi paljon muitakin makuja.
Perinteisiä vehnäolutmaita ovat olleet Saksa ja Belgia, mutta vehnäoluita on alettu valmistaa myös muissa maissa, muun muassa Suomessa.
Helsinki beer festivalin omalla osastolla on vehnäoluiden lisäksi myös mm. real ale ja real cider -baari sekä muita erikoisuuksia.
Suuret panimot esiintyvät omilla osastoillaan ja pienet panimot erillisessä pienpanimomaailmassa. Myös merkittävät maahantuojat ovat edustettuina festivaalilla.
Festivaaleilla järjestetään myös vuoden olut -kilpailu ja valitaan festivaalin paras siideri ja viski.
Oluet myydään 0,4 litran ja 0,2 litran maisteluannoksina. Oluen kanssa tarjotaan myös syötävää pikkupaloista lämpimiin annoksiin.
Olutfestivaali on auki Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa perjantaina klo 18.00 – 02.00 ja lauantaina klo 12.00 –02.00.