Eduskuntavaalit käynnistyvät keskiviikkona 6. huhtikuuta, kun ennakkoäänestys alkaa sekä kotimaassa että ulkomailla. Kotimaassa viimeinen ennakkoäänestyspäivä on ensi viikon tiistai 12. huhtikuuta.
Ulkomailla viimeinen mahdollisuus jättää ennakkoääni on ensi lauantai 9. huhtikuuta. Monissa ulkomailla sijaitsevissa ennakkoäänestyspaikoissa äänestysjakso on kuitenkin lyhyempi.
Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Oman vaalipiirin ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista löytyy tieto postitse lähetetystä vaalikortista. Tietoa löytyy myös oikeusministeriön vaalisivuilta internet-osoitteesta www.vaalit.fi.
Samasta osoitteesta löytyvät myös koko maan ehdokaslistojen yhdistelmät. Oman vaalipiirin ehdokaslistojen yhdistelmän saa nähtäväkseen myös ennakkoäänestyspaikan vaalivirkailijalta.
Äänestää voi vain oman vaalipiirin ehdokasta.
Äänestäjällä ei tarvitse olla mukanaan vaalikorttia, mutta hänen on ennakkoäänestyksen yhteydessä, kuten varsinaisenakin vaalipäivänä, osoitettava henkilöllisyytensä kuvallisella henkilöllisyystodistuksella. Henkilöllisyystodistuksesta käy esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi.
Kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy
Kotimaassa ennakkoäänestyspaikkoja on kaikkiaan 901. Se on 40 enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa.
Kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy tiistaina 5.4. klo 16. Ilmoittautuminen tehdään kotikunnan keskusvaalilautakunnalle.
Kotonaan voi äänestää ennakkoon henkilö, jonka liikuntakyky on niin rajoittunut, ettei hän pääse ilman kohtuuttomia vaikeuksia ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivän äänestyspaikkaan.
Näiden vaalien uutuutena kotiäänestyksen yhteydessä voi tietyin edellytyksin äänestää myös omaishoitaja, joka asuu kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa.
Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 17. huhtikuuta, jolloin äänestyspaikat ovat avoinna kello 9-20.
Vaalit siirrettiin kuukaudella maaliskuun kolmannesta sunnuntaista huhtikuun kolmanteen sunnuntaihin. Samalla siirtyi myös ennakkoäänestyksen ajankohta.
Pääasiallinen perustelu oli äänestysaktiivisuus. Vaalipäivän sään tiedetään vaikuttavan äänestysaktiivisuuteen, ja huhtikuun lopulla hyvän vaalisään todennäköisyyttä pidetään suurempana kuin maaliskuun lopulla. Ainakin silloin pitäisi olla leudompaa.
Ennakkoäänten osuus on ollut suuri 90-luvun alusta lähtien. Lähes poikkeuksetta yli 40 prosenttia äänistä on annettu ennakkoon.
Vuoden 2007 vaaleissa äänestysprosentti oli 67,9, joista ennakkoäänten osuus oli 43,8 prosenttia.