Vasemmistoliitto vastusti eduskunnasta lainojen ja takauksien myöntämistä Suomelta Euroopan ongelmamaille.
– Meiltä kysytään, emmekö tunne solidaarisuutta Kreikan, Irlannin tai Portugalin kansoja kohtaan. Me vastaamme, että tunnemme ja juuri siksi arvostelemme sitä, miten Euroopan unioni ja euromaiden hallitukset nyt ongelmia ratkovat, sanoi Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki lauantaina Helsingissä.
Arhinmäen mukaan kriisimaat taistelevat spekulaation aiheuttamaa kriisiä vastaan leikkaamalla julkista kulutusta, mikä ajaa taloudet yhä syvempiin vaikeuksiin. Yksityispankit taas tienaavat satoja miljardeja eurovyöhykkeen maiden kustannuksella.
– Maat ovat olleet aseettomia ja vailla mahdollisuuksia aggressiivisten rahamarkkinoiden hyökätessä ja etsiessä heikointa uhria.
– Pankkiirien ansaitsemat miljardit tulevat veronmaksajilta kaikkialta Euroopasta. Ne eivät auta ihmisiä, vaan pankkeja, sanoi Arhinmäki.
Vastuuttomuutta Euroopassakin
Arhinmäki muistutti, että rahamarkkinoiden aiheuttama epävakaus alkoi Yhdysvalloista, mutta ei rajoittunut sinne.
– Ei voi kieltää, että myös monet Euroopan maat toimivat vastuuttomasti jo ennen kuin kriisi alkoi. Eurovyöhykkeen maat ovat systemaattisesti vuosien ajan purkaneet rahamarkkinoiden sääntelyä ja valvontaa, mikä on johtanut valtaviin ongelmiin finanssi- ja pankkisektoreilla.
Arhinmäen mukaan kriisin voi ratkaista vain palauttamalla valvonta rahamarkkinoille.
– On myös ehdottoman välttämätöntä verottaa rahamarkkinoiden instituutioita ja toimintaa. On kohdistettava verotus erityisesti niihin toimintoihin, joista aiheutuu suurimmat riskit.
Paikkaa paikan päälle
Arhinmäki huomautti, että uusliberalistiset hallitukset yrittävät korjata järjestelmää paikkaamalla sitä. Tällainen on esimerkiksi Saksan ja Ranskan helmikuussa esittelemä kilpailukykypaketti.
– Se on aivan kuin Microsoftin Windowsin korjauspaketit. Windows-ohjelmiinhan tulee ensimmäinen korjauspaketti, sitten toinen ja kolmas, mutta ne eivät korjaa pohjalla olevaa perusongelmaa.
Arhinmäen mukaan Suomen vaalit voivat olla käännekohta paitsi Suomelle, myös eurovaluutalle: – Ennemmin tai myöhemmin tarvitaan demokraattisempi talousjärjestelmä.
Arhinmäki puhui lauantaina Vasemmistoliiton järjestämässä Euroopan talouskriisiä koskevassa seminaarissa, jossa oli suomalaisten puhujien lisäksi mukana edustajat Kreikasta, Portugalista ja Saksasta.
Aiheesta enemmän perjantaina 8.4.2011 ilmestyvässä Viikkolehdessä.