Naisjärjestöjen Keskusliitto viettää tänä vuonna satavuotissyntymäpäiviään. Merkkivuotta juhlistetaan myös ”Loistavat naiset” -juhlapostimerkein.
Sarjakuvaneidot Maisa ja Kaarina seikkailevat Tiina Pajun ja Sari Luhtasen suunnittelemassa kuuden postimerkin vihossa, jossa on kuvattu naisen elämän tähtihetkiä.
Vihkossa on lisäksi 30 vaaleanpunaista puhekuplatarraa, joissa on suomeksi ja ruotsiksi lyhyitä iskulauseita kuten ”Olet täydellinen!” ja ”Njuta badet”.
Hameessakin voi toimia lääkärinä.
Ensipäivän tapahtumassa Helsingin Pääpostilla Itella luovutti uudet postimerkit suunnittelijoiden signeerauksilla Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajalle Sirkka-Liisa Anttilalle.
Tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan myös suomalaisen tasa-arvon esiäidit Lucina Hagman ja Aleksandra Gripenberg (näyttelijät Emma Paju-Torvalds ja Sanna Sofia Vuori).
– Hameessakin voi toimia lääkärinä, julisti Lucina Hagman ja muistutti näin kuinka itsestään selviltä tuntuvista asioista vielä vuosisata sitten taisteltiin.
Posti on naisten paikka
Posti on ollut mukana suomalaisen naisen tasa-arvon taipaleella jo miltei puolitoista vuosisataa: se oli ensimmäinen valtion laitos, joka alkoi palkata naisia töihin vuodesta 1864.
Tuolloin ensimmäisinä naispuolisina postitoimiston hoitajina aloittivat Elisabeth Rönnholm Parikkalassa ja eronnut rouva Alvina Lindberg Uudellakirkolla.
Postin virkojen merkitys oli erittäin suuri sekä postille että suomalaisille naisille. Postitoimistoista ja -asemista tuli pian hyvin naisvaltaisia toimipaikkoja. Vuoteen 1910 mennessä jo lähes puolet postin työntekijöistä oli naisia. Samalla paranivat myös naisten mahdollisuudet edetä postiuralla.
Tällä hetkellä naisten osuus Itella Postin työntekijöistä on yli 40 prosenttia ja tasa-arvo on edelleen yksi yrityksen johtavista eettisistä periaatteista.
Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävä, 62 jäsenjärjestöstä koostuva kattojärjestö ja yhteistyöfoorumi, jolla on yhteensä yli 400 000 jäsentä.