Pirkanmaan Vasemmistoliiton kevätpiirikokouksessa puhunut Kuoppa arvosteli Suomen mukaan menoa EU:n kriisimaiden niin sanottuun pelastamiseen, johon operaatioon Suomi joutui pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) johdolla.
– Me emme pelasta Kreikkaa, Irlantia emmekä Portugalia vaan saksalaiset, ranskalaiset ja englantilaiset pankit. Kreikkalaiset joutuivat kovaan talouskuuriin, Irlannissa leikattiin palkkoja, eläkkeitä, työttömyysturvaa ja lapsilisiä ja Portugali on samanlaisen talouskurimuksen alla.
Kuoppa muistutti, että pankit lainaavat nyt kriisimaille rahaa korkealla 7-8 prosentin korolla ilman, että niillä olisi mitään riskiä, kun EU-maat takaavat lainat.
– Tämän vuoksi ei ole mitään järkeä siinä, että Suomi on lähtenyt mukaan näihin takauksiin.
Kreikassa olisi Kuopan mielestä pitänyt ehdottomasti toteuttaa heti velkajärjestely, jossa pankit olisivat joutuneet vastuuseen. Sama koskee Irlantia.
– Mutta nyt varmistetaan vain, että pankit ja pankkien omistajat saavat rahansa pois.
Suomi on sitoutunut Kreikan 1600 miljoonan euron lainaan, josta nyt on maksettu runsaat 600 miljoonaa, ja Islannin 240 miljoonan euron lainaan. Latvian lainapaketti on 340 miljoonaa euroa, mutta Latvia ei vielä ole nostanut sitä. Lisäksi suomi on lupautunut takaamaan Irlannin lainoja 1,5 miljardilla eurolla.
Suomi on sitoutunut takaamaan väliaikaiseen vakuusrahastoa 8 miljardin euron edestä.
– Jos väliaikainen vakuusrahasto halutaan täysvoimaisesti käyttöön, kuten Kiviniemi ja Katainen ovat EU-maiden johtajien kanssa sopineet, takuut pitää nostaa 16 miljardiin euroon, Kuoppa muistutti.
Kataisen hämäys
Kuoppa puuttui puheessaan myös köyhyyteen ja Kataisen väitteeseen tuloerojen pienenemisestä takuueläkkeen sekä sairaus- ja äitiyspäivärahan noston vuoksi.
– Tosiasia on että kaikkein pienituloisimpien ihmisten toimeentuloa ei ole parannettu. Tuloerojen supistuminen johtui osinkotulojen laskusta laman aikana. Tänä vuonna ne lähtevät taas nousuun.
Valtioveron alennukset eivät kohdistu pienituloisiin. Mutta kunnallisverotus, jota monissa kunnissa on nostettu, on kiristänyt noin miljoonan suomalaisen verotusta.
– Tämä on myös johtanut siihen, että tuloerot ovat kasvaneet.
Kuoppa viittaa tuoreisiin köyhyystutkimuksiin, joiden mukaan tarvittaisiin noin 650 euroa tuloa kuukaudessa asuntokulujen lisäksi, jotta ihminen tulisi edes kohtuullisesti toimeen.
– Suomessa on tavattoman paljon ihmisiä, joille ei tätä 650 euroa käteen jää, muistutti eduskuntatyöstä pian eläkkeelle siirtyvä Kuoppa.
Maksuton terveydenhuolto
Pirkanmaan Vasemmiston piirikokous vaatii kannanotossaan maksuttoman terveydenhuollon palauttamista. Asiakasmaksujen nykyinen 633 euron maksukatto ei auta pienituloisia, harvoin lääkärissä käyviä, joiden maksujen suhteellinen osuus tuloista onkin kohtuuton.
Piirikokous vaatii siirtymistä sairaanhoidon kuluissa yhteen maksukattoon. Nykyisin lääkekuluissa, sairaanhoidossa ja sairaanhoitoon liittyvissä matkakuluissa on kaikissa omat maksukattonsa.
Lisäksi piirikokous vaatii yksityislääkäreiden käytöstä maksettavan Kela-korvauksen poistamista ja rahojen ohjaamista julkisen terveydenhuollon resursseja.
Työllisyyttä tuettava
Taantumassa Pirkanmaalta menetettiin tuhansia työpaikkoja. Uusien työpaikkojen synnyttäminen vaatii piirijärjestön mukaan tukea muun muassa yritysten verkostoitumiseen ja sitä kautta uusien toimintamuotojen etsimiseen.
Valtion yritystukia myönnettäessä on piirijärjestön mukaan tärkeää, että tuettavien yritysten joukossa ovat mukana myös alihankintaa tekevät yritykset.
Kannanotto korostaa, että ammatillinen jatko- ja peruskoulutus sekä erilaisten innovaatioiden ja muiden kokeilujen tukeminen ovat edellytys jalostusasteen nostamiselle, joka puolestaan takaa maakunnan kilpailukyvyn.