Suomi on betonirakentamisen mekka. Vaikka pientaloista 80 prosenttia ja rivitaloista noin 70 prosenttia tehdään puusta, kerrostalopuolella ”betonimafia” jyllää. Uusista kerrostalokohteista vain yksi prosentti tehdään puusta.
Suomi on putoamassa puurakentamisen kelkasta. Ruotsissa lähes viidesosa uusista asunnoista on puukerrostaloissa.
– Meillä on betonimafia. Se on aikanaan ollut mukana tekemässä rakennusmääräyksiä betonirakentamiselle edullisiksi. Vuosikymmenten saatossa tilanne on hioutunut siten, että heidät tunnetaan ja heihin luotetaan, puurakentamisen dosentti Markku Karjalainen Oulun yliopistosta sanoo.
Betonimafia näyttäytyi julkisuudessa viimeksi, kun puukerrostalorakentamista rajoittavia rakennusmääräyksiä alettiin viime vuonna höllentää.
Aikaisemmin paloturvallisuusmääräykset rajoittivat puukerrostalojen korkeuden kolmeen kerrokseen.
Paloalan asiantuntijoiden mukaan rajoitukselle ei nykymaailmassa ole perusteita, koska huoneistojen ja porraskäytävien sprinkleröinneillä paloturvallisuus saadaan jopa tavanomaista betonikerrostaloa paremmalle tasolle. Sprinkleri on laite, joka laukeaa automaattisesti tulipalossa, ruiskuttaa huoneistoon vettä ja sammuttaa tai vähintäänkin rajoittaa palon.
Rakennusteollisuus vaihtoi suuntaa
Markku Karjalaisen mukaan suuret suomalaiset rakennusteollisuuden yritykset suhtautuivat puukerrostaloihin myönteisesti ja innostuneesti vielä 1990-luvulla, kun aihepiiriä vasta tutkittiin ja puurakentaminen oli maailmalla nouseva trendi.
Tällöin Suomella olisi vielä ollut hyvät mahdollisuudet puurakentamisen edelläkävijämaaksi.
– Olen seurannut tätä asiaa 15 vuotta. 1990-luvulla lähtökohdaksi otettiin puukerrostalojen ja muun kaupunkimaisen puurakentamisen edistäminen Suomessa. Alku oli lupaava. Silloin rakennuttajia ja rakennusliikkeitä saatiin matkaan. Rakennusteollisuus alkoi vuosituhannen vaihteessa kuitenkin itse todeta, että tästä ei tule menestystarinaa. He vetivät liinat kokonaan kiinni, Karjalainen ihmettelee.
Puusta halvempi rakentaa?
Nyt kun muissa maissa puurakentamisen tuotteistamisessa on onnistuttu, suomalainen rakennusteollisuus alkaa osoittaa kiinnostusta.
– Nyt on taas eri ääni kellossa, kun on nähty, että etenkin Ruotsissa puukerrostalojen rakentaminen on lähtenyt hyvään nousuun.
Ruotsissa on myös havaittu, että puurakentaminen tulee betonirakentamista halvemmaksi.
Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että puu on betonia kevyempi materiaali ja puurakentaminen on niin sanotusti ”kuivaa rakentamista” eli vettä ei tarvitse juoksuttaa kuten betoniteollisuudessa. Puuelementit voidaan myös työstää talotehtailla paljon valmiimmiksi kuin betonielementit, jotka ovat usein vain isoja harmaita laattoja.