Työpaikan varmuus nousee kirkkaasti ykkössijalle, kun SAK:laiselta työväestöltä kysytään, mitä asioita he pitävät työssään tärkeinä. Erittäin tärkeänä asiana varmuutta pitää noin 69 prosenttia vastaajista, selviää järjestön tuoreesta jäsentutkimuksesta.
Toiseksi tärkeimpänä vastaajat pitivät hyviä työkavereita. Tosin alle kolmekymppiset naiset pitivät hyviä työkavereita kaikkein tärkeimpänä asiana omassa työssään. SAK:n tutkija Linnea Alho arvioi, että tämä voi johtua nuorten naisten työelämän epävarmuudesta ja pätkätöistä. Jos varmuutta työpaikasta ei ole, sitä ei myöskään osaa pitää tärkeänä.
– Tässä voi olla tiettyä realismia taustalla, Alho sanoo.
Kolmanneksi eniten SAK:laisiin liittoihin kuuluvat palkansaajat arvostavat mielenkiintoista työtä.
Työehtosopimusten piiriin kuuluvat seikat eli palkkataso, työaikajärjestelyt ja lomat jäivät näiden laadullisten seikkojen taakse.
Vähiten tärkeinä asioina omassa työelämässään vastaajat pitivät työn helppoutta, hyviä ylenemismahdollisuuksia, työn hyödyllisyyttä yhteiskunnalle sekä työn vastuullisuutta.
Nuoret kiinnostuneita ay-toiminnasta
Jäsentutkimuksesta selviää, että nuoret työntekijäikäluokat ovat kiinnostuneempia ay-toiminnasta kuin usein luullaan.
Alle 30-vuotiaat ovat ikäryhmistä kaikkein kiinnostuneimpia ottamaan vastaan luottamustehtävän työpaikallaan. Alle kolmikymppisistä kyllä-vastauksen antoi 19 prosenttia ja ei-vastauksen 37 prosenttia. Noin 44 prosenttia vastasi ”ehkä”.
Valmius vastaanottaa luottamustehtäviä laskee iän karttuessa. 30–40-vuotiaista 18 prosenttia halusi luottamustehtävään. 41–54-vuotiaista tätä mieltä oli 12 prosenttia. Yli 55-vuotiasta luottamustehtävään oli valmis enää yhdeksän prosenttia vastaajista.
SAK:n kehittämisjohtajan Eija Hietasen mielestä tutkimustulos osoittaa, että nuorten vähäinen osuus luottamushenkilöistä ja ay-aktiiveista ei johdu nuorten passivisuudesta ja ay-kriittisyydestä. Syitä olisi etsittävä ay-liikkeen omista toimintatavoista ja hierarkkisesta kulttuurista.
– Ay-liikkeen toimintatavat eivät ole kutsuvia. Toimintaa on rakennettu liiaksi vanhimman väen ehdoilla. Meidän pitää muuttua, Hietanen toteaa.