Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston viime vuonna ratkaistuista kanteluista yli 28 prosenttia koski toimeentulotukisasioita. Toimeentulotukijonot venyivät erityisesti Tampereella, Jyväskylässä ja Vaasassa.
Tampereella kanteluista puolet koski toimeentulotuen käsittelyajan pituutta. Kaupunki sai loppuvuodesta tilanteen säädösten mukaiseksi ja valvontatoimet päätettiin.
Syksyn aikana uusia kanteluita tuli Tampereella työntekijöiden heikon tavoittamisen vuoksi. Sosiaalityöntekijöiden palvelujen saaminen on vaikeutunut joissakin kunnissa samalla, kun niissä on siirrytty hakemusten kirjalliseen käsittelyyn.
Jyväskylässä kanteluista puolet koskivat toimeentulotuen käsittelyaikoja. Jyväskylä on saanut aluehallintovirastolta useita huomautuksia ja on ollut kuukausittaisessa seurannassa tämän vuoden helmikuun loppuun saakka.
Vaasassa kolmannes kanteluista on koskenut toimeentulotukien käsittelyaikoja. Vaasa on yhä valvontatoimien kohteena.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Juha Mieskolaisen mukaan kanteluiden määrä kasvoi viime vuonna. Suunta on sama kuluvana vuonna.
Nousua selittää Mieskolaisen mukaan vuonna 2009 tehty säädös, jonka mukaan toimeentulotukipäätös tulee käsitellä seitsemän arkipäivän kuluessa hakemuksen jättämisestä.
Vanhustenhuollossa päätöksenteko monimutkaistunut
Vanhustenhuoltoa koskevia kanteluiden osuus viime vuonna Länsi- ja Sisä-Suomessa tehdyistä sosiaalihuollon valituksista oli 9,8 prosenttia.
Kanteluissa näkyy ylitarkastaja Lea Liukun mukaan vanhustenhuollossa on viime vuosina tapahtuneet muutokset. Tällä hän viittaa yhtäältä yksityisten palvelujen tulemiseen ja toisaalta kunnan sisällä toimivien palvelun tuottajien määrän lisääntymiseen ja palvelumallien moninaisuuteen.
Kanteluista suuri osa koskee hoitopäätöksiä. Vanhuksilla on nykypäivänä tarjolla ennen laitoshoitoa monenlaisia asumispalvelumalleja. Omaiset, jotka usein ovat ajamassa vanhusten asioita, katsovat, että palveluvalikkoa ei ole heidän vanhuksensa kohdalla hyödynnetty riittävästi. Tällöin asiasta voidaan päätyä tekemään kantelu.
– Kanteluissa tulee esiin itse palvelut ja palvelumuodot, mutta myös se, mitä tietoa viranomaiset ovat päätösten tukena käyttäneet.
Ongelmana voi olla myös varsinaisen palvelua koskevan päätöksen puuttuminen ja se, että siitä ei ole tiedotettu. Muutostahan ei voida hakea ennen kuin on päätös. Liukku muistuttaa, että myös hoidon suunnittelu ja vaikuttamismahdollisuudet ovat osa palvelun laatua.
Sosiaalihuolto perustuu hallintopäätöksiin.
– Jos palvelu annetaan, se täytyy saada muutoksenhakukelpoiseksi päätökseksi. Palvelun sisältö on tietystikin tärkein asia, mutta myös tämä menettelyllinen puoli on tärkeä vanhuksen oikeusturvan kannalta, Liukku sanoo.
Kantelut koskevat päätöksenteon lisäksi muun muassa hoidon tasoa sekä sitä, miten henkilökunta on kohdellut vanhusta. Myös henkilökunnan ammattitaito ja omaisten kuuleminen ovat kantelun aiheita.
Kansalaisen kantelu kotipalveluista
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa ratkaistuista sosiaalihuollon kanteluista noin kolmannes koski lapsiperheiden kotipalvelua. Poikkeuksellinen kantelujen määrän lisääntyminen johtuu siitä, että lapsiperheiden kotipalvelua koskeva kantelu koski kaikkia aluehallintoviraston kuntia.
Aluehallintovirasto pyysi kunnilta syksyllä selvitystä siitä, kuinka palvelut on järjestetty tai kuinka aikovat ne järjestää.
Ylitarkastaja Aino Arposen mukaan vastauksia puuttuu enää muutamasta kunnasta. Viraston toimialueella oli viime vuonna 91 kuntaa, joista lisäselvitystä pyydettiin 58 kunnalta. Kuntien antamista selvityksistä ei ole vielä annettu päätöstä.
Alustavasti näyttää siltä, että kunnat ovat paneutuneet asiaan ja tilanne on joko korjattu tai ollaan korjaamassa lähiaikoina.
– Selvitys lähti yksittäisen kansalaisen kantelusta, jolloin aluehallintovirasto selvitti tilanteen, Arponen kertoo.
Aluehallintovirastoissa tuli viime vuonna 946 sosiaalihuollon kantelua, joista Länsi – ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle tuli noin 200. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa ratkaistiin vuonna 2010 yli 250 sosiaalihuollon kantelua.