Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka ihmettelee kokoomuksen toimintaa vanhuspalvelujen hoitamisessa. Vanhuspalvelulaki on ollut päättyvällä vaalikaudella kokoomuksen käsissä, mutta tulosta ei ole tullut.
Vanhuspalvelulakiluonnos saatiin valmiiksi kokoomuslaisen peruspalveluministeri Paula Risikon johdolla juuri vaalien alla.
– Miksi vanhuspalvelulakia ei valmisteltu ajoissa ja tuotu eduskunnalle? Nyt kokoomus vaatii vanhuspalvelulakia hallitusohjelmaan. Onko tämä vastaava temppu kuin 500 euron vaatimus viime vaalien alla sairaanhoitajien palkkaan, Puhakka kysyy.
Vanhusten hoiva lakiin
Puhakka vaatii kaikkia puolueita sitoutumaan vanhuspalvelulain säätämiseen heti vaalien jälkeen.
– Vanhusten oikeus hoivaan on kirjattava lakiin, hän sanoo.
Hän edellyttää lisäksi, että kunnat velvoitetaan tekemään vanhuspalvelusuunnitelma, jossa linjataan pääsy kotihoitoon, palveluasumiseen tai muuhun ympärivuorokautiseen hoivaan.
– Kunnat on velvoitettava myös saattohoidon järjestämiseen.
Lisää hoitajia
Puhakka arvostelee kuntia myös siitä, että vanhushoivaan palkataan liian vähän henkilökuntaa. Hän muistuttaa, että nyt liian pienet henkilökunnat joutuvat urakoimaan erityisesti paljon hoivaa tarvitsevien vanhusten hoidossa.
– Laissa on säädettävä myös hoitohenkilöstön määrästä. Työntekijävajausta on kunnissa niin kotipalvelussa kuin laitoshoidossakin, sanoo Puhakka.
Puhakka vaatii myös hoitosuunnitelmia ikäihmisille.
– Hoitoon on päästävä aina tarvittaessa, ja tästä on kunnissa tehtävä henkilökohtainen hoitosuunnitelma.
Ei vanhusten niskoille
Puhakka painottaa, että vanhusten hoivaa ei tule siirtää huonokuntoisten vanhusten itsensä tai suvun varaan. Pahimmassa tapauksessa iäkäs, heikkokuntoinen vanhus hoitaa vielä heikompaa puolisoaan.
– Palvelusetelien lisääntyvä käyttö ohjaa vanhusten hoivaa yhä enemmän vanhuksille itselleen. Valinnan vapauden nimissä rapautetaan yhteiskunnan vastuuta vanhusten hoivasta, hän toteaa.