Viimeinen sana
Jälleen viikonlopun aikana miljoonat eurooppalaiset räpeltävät kellojensa kanssa. Sunnuntain vastaisena yönä kellot siirretään kesäaikaan. Tunnollisimmat heräävät täsmällisesti kello kolme yöllä ajanvaihtoon, jotkut ehkä sinnittelevät samoilla silmillä sinne asti.
Arvioisin, että noin kolmasosa eli aika monta kymmentä miljoonaa eurooppalaista siirtää viisareita väärään suuntaan ja sitten nukkuvat aamulla pommiin. Se tosin ei ole sunnuntaiaamuna niin vaarallista. Ensimmäisenä työpäivänä eli maanantaina monen herätyskello on yhä vanhassa ajassa ja varsinkin aamu-uniset heräävät liian myöhään ehtiäkseen ajoissa töihin. Miljoonia työtunteja jää tekemättä.
Myöhästelyjen takia monissa yrityksissä syntyy tehokkuusvajetta.
Myöhästelyjen takia monissa yrityksissä syntyy tehokkuusvajetta.
Asiasta lienee myös tutkittua tietoa, onhan kesäaika ollut käytössä jo 30 vuotta. Kovin paljon tietoja ei kuitenkaan ole tihkunut julkisuuteen. Lienevätkö tulokset niin karmeita, että tiedot on EU:n komission päätöksellä salattu. Missä on Wikileaks?
Kesäaikaan siirtymistä perusteltiin aikanaan ennen muuta energiansäästöllä, koska auringonvalon lisääntyminen ihmisen hereilläoloaikana periaatteessa vähentää sähkövalon tarvetta. Eri tutkimuksin on tosin osoitettu, ettei tästä synny merkittäviä säästöjä.
Tänä päivänä työajatkin ovat usein liukuvia, mikä entistään vähentää energiahyötyjä. Tärkein syy kesäajan käytölle Suomessa lieneekin pitäytyminen yhteisessä EU-maiden rintamassa.
Haittoja kesäajasta on helpompi löytää. Oma sisäinen kellomme voi mennä sekaisin pitkäksikin aikaa. Se lisää väsymystä ja alentaa työvireyttä. Eläinten hoidossa voi tulla myös pulmia, sillä tiettävästi mitkään eläinlajit eivät ymmärrä kellon viisareiden merkitystä. Elukat noudattavat omaa rytmiään, teki ihminen sitten mitä tahansa.
Helposti sitä vastoin on laskettavissa kellojen siirtelystä yhteiskunnalle aiheutuvat monet lisäkustannukset. Paljon on muun muassa tehtävä ohjelmointeja ja muita erikoisjärjestelyjä niin kansainvälisessä tieto-, maksu- kuin henkilöliikenteessäkin.
Kaikki maailman maat eivät kesäaikaan siirry. Vaihtoehtoja siis on. Sitä ei käytetä esimerkiksi Kiinassa, Intiassa eikä Islannissa. Laajassa Kiinan maassa on itse asiassa käytössä vain yksi aikavyöhyke, vaikka maan halkoo on viisi aikavyöhykettä. Kiinassa kaikki kellot käyvät Beijingin aikaa.
Koko kesäaika on turha ja vain rahaa kuluttava jäänne EU:n historian alkutaipaleelta. Nykyinen 24/7-yhteiskunta on vienyt siltä viimeisetkin perustelut.
Meidän pitää ottaa nyt oppia Venäjästä ja ajaa aktiivisesti tätä asiaa EU:ssa niin, että muutkin uskovat. Venäjän tie on meidän tiemme.
Venäjä nimittäin lopettaa ensi syksynä ajalla kikkailun. Ensi syksyn jälkeen Venäjä ei enää siirrä kelloja talviaikaan. Asiasta päätti presidentti Dmitri Medvedev, koska häneen yhteyttä ottaneiden kansalaisten mielestä sopeutuminen kellojen siirtämiseen kaksi kertaa vuodessa aiheuttaa stressiä ja sairauksia.
Jo aiemmin Venäjä poisti laajasta maasta kaksi aikavyöhykettä.
Vaalien alla kesäaikaan siirtymisestä on toki hieman hyötyäkin. Jokaisella on tunti enemmän aikaa tehdä vaalityötä!