Helsingin Terveyskeskuksessa toteutetaan ensi vuoden puoliväliin ulottuvat palvelusetelikokeilut kaupunginsairaalassa paksusuolen endoskopiatoiminnassa, psykiatriassa, lääkinnällisen kuntoutuksen psykoterapiatoiminnassa ja suun terveydenhuollossa maksusitoumuksin hoidetussa toiminnassa. Kokeilun tuottajien ilmoittautumisvaihe päättyi helmikuun lopussa.
Palveluseteliasia oli tiistaina terveyslautakunnan asialistalla, kun se antoi lausuntonsa kaupunginvaltuuston hyväksymään toivomusponteen. Valtuusto edellyttää ponnessa, että palvelusetelikokeilu ei saa lisätä palvelujen tuloperusteista eriytymistä.
Lautakunnan mukaan palvelusetelijärjestelmä johtaa väistämättä tuloperusteiseen eriytymisen lisääntymiseen. Sen hyväksymässä lausumassa todetaan, että ainoastaan tapauksissa, joissa palvelusetelin arvo kattaa koko palvelun arvon, ei setelin käyttöönotossa muodostu minkäänlaista tuloperusteista eriytymistä.
Lautakunnan kokoomusjäsenet esittivät tämän maininnan poistamista, mutta hävisivät äänestyksessä.
Politiikalla voi vaikuttaa
Lautakunnassa Vasemmistoliittoa edustava Joonas Leppänen esitti Lilli Autin (sd.) lautakunnan lausumaan mukaan mainintaa, jossa se olisi katsonut poliittisen päätöksenteon ohjaavan etenkin palvelusetelin kohdalta yksityisiä markkinoita luomalla sinne kysynnän eikä päinvastoin. Kaksikko jäi vähemmistöön.
– Palvelusetelithän siirtävät palveluja julkiselta puolelta yksityiselle. Tällainen mekanismi saadaan aikaiseksi poliittisella päätöksellä, sanoo Leppänen, joka katsoo vastoin lautakunnan kantaa, että olisi olemassa kysyntä, johon on pakko vastata palveluseteleillä.
– Siihenhän voidaan vastaa myös esimerkiksi julkista tarjontaa laajentamalla.
Kokeilun vaikutukset tuloperusteiseen eriytymiseen voidaan luotettavasti arvioida vasta kokeilun päätyttyä.
Terveysvaikutukset myönteisiä
Toisaalta lautakunta kiinnittää huomiota siihen, että palveluseteliä käyttävät vähentävät julkisen palveluntuottajan asiakasmäärää. Sitä kautta jonot lyhenevät ja odotusaika lyhenee myös julkisella puolella. Näin tapahtuu, koska palvelusetelin käyttäjä ei ole samanaikaisesti odottamassa hoitoon pääsyä julkisen palveluntuottajan jonossa.
Lautakunta arvioi palvelusetelin käyttöönoton terveysvaikutukset myönteisiksi. Se katsoo muun muassa keskimäärin nopeutuvan hoitoon pääsyn parantavan palvelujen saamista.