Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Taysissa aivoinfarktin liuotushoidon viive on viime kesänä toteutetun hoitoketjun nopeutuksen jälkeen puolittunut.
Ensihoito tuo potilaan suoraan Acutaan CT-kuvaan, missä aloitetaan tarvittaessa myös liuotushoito. Tilastoissa mediaaniaika potilaan pääsyssä Ensiapu Acutan ovelta hoitoon aivoverenkiertohäiriöyksikköön on 20 minuuttia. Aika puolittui hoitoketjun nopeuttamisen jälkeen, sillä aiemmin se oli 40 minuuttia.
Kansainvälisessä mittakaavassa hoidon viiveen mediaani on 65 minuuttia.
Aivoverenkiertohäiriöyksikön vastaava lääkäri, neurologi Jyrki Ollikainen toteaa, että yhteistyö hätäkeskuksen, ensihoidon, Ensiapu Acutan ja avh-yksikön välillä toimii erittäin hyvin, mikä osaltaan parantaa hoitotulosta. Hän korostaa, että keskeistä hoidon onnistumisessa on hoitoon hakeutumisen nopeus.
Jos aivo- tai kaulavaltimoon syntyy tukos, hoidon avainsana on nopeus. Liuotushoito pitää aloittaa neljän ja puolen tunnin kuluessa veritulpan syntymisestä.
Nopea reagointi on tärkeää, sillä aivot eivät kestä hapenpuutetta: infarktissa kuolee joka minuutti pari miljoonaa neuronia. Myös veritulppa valtimossa muuttuu hetki hetkeltä vaikeammin poistettavaksi.
Ensioireet muistiin
Aivoinfarktin ensioireita ovat näkö- ja puhehäiriöt, toispuoleinen raajojen voimattomuus tai tunnottomuus tai suupielen roikkuminen. Englanniksi muistisääntö on FAST eli Face-Arm-Speech Test. Jos potilaalle ilmaantuu äkillisesti jokin aivoverenkiertohäiriöön viittaavista oireista, on soitettava hätänumeroon.
Taysissa liuotushoitoa saaneiden potilaiden ennuste on kansainvälisessä mittakaavassa keskimääräistä parempi. Omatoimiseen elämään kuntoutuu neljä viidestä Taysissa liuotushoitoa saaneesta potilaasta, muualla Suomessa 69 prosenttia ja kansainvälisesti 63 prosenttia potilaista.
Yksi prosentti potilaista sai kuolemaan johtaneen vuotokomplikaation Taysissa vuosina 2004–2010. Suomessa aivoverenkiertohäiriöt ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy sepelvaltimotaudin ja syöpien jälkeen.
Tilastotiedot ovat peräisin maailman suurimmasta liuotushoidon saaneita aivoinfarktipotilaita käsittelevästä aineistosta. Ruotsalaisen Karoliinisen Instituutin ylläpitämä SITS-rekisteri (Safe Implementation of Treatments of Stroke) sisältää yli 45 000 potilaan tiedot.